Superman uzvraća udarac: Novinarima cinizam, ženama daily pass

"TRENING? Pa eto, zagrijali smo se, 24 igrača istrčala su na teren i krenula s trčanjem, mislim da smo smo startali prema desnoj strani. Prosječnom brzinom od 18 km/h", ironično je Slaven Bilić odgovorio na upit o jučerašnjem treningu hrvatske reprezentacije.

Novinari su, naime, pronašli način da odgovore na strogi ustroj hrvatskog stožera koji je zaključao sve brave u hotelu Avita, dok je pokušaj zatvaranja treninga za javnost vrlo brzo pao u vodu. Balkoni hotela koji gleda ravno na teren na nogometni teren u Bad Tatzmannsdorfu postali su pravi hit, domaćini zadovoljno trljaju ruke jer nakon otkrića hrvatskih novinara pljušte rezervacije apartmana s pogledom na travnjak. Izbornik je na kraju ipak popustio, pa će novinari do kraja tjedna ipak moći snimati trening prvih 15 minuta.

Nakon ping-pong ironije kojom je otvorena današnja presica u Badu, prešli smo na ozbiljnije stvari. Izbornik je dopustio igračima posjete njihovih boljih polovica. Ukoliko supruge, djevojke i prijateljice požele provesti romantičan dan u najdosadnijem mjestu na svijetu, morat će se prvotno najaviti glasnogovorniku Davoru Gavranu koji će im dodijeliti daily pass. Kako doznajemo, izbornik Bilić još uvijek nije rezerviran.

"Većini će rodbina i prijatelji doći u Beč na utakmicu. Ako požele doći prije, bit će smješteni u okolnim hotelima ovdje u Badu. Igrači u svoje slobodno vrijeme mogu raditi što hoće. No, žene i djeca neće biti s nama u kampu", istaknuo je izbornik.

Brzo smo se prešaltali na nogometne teme.

"Jučer smo trenirali sat i pol, uz dosta ševe, dugih pauza, šprinteva, ali ne i jakih trkačkih dionica. Treniramo kao u kvalifikacijama, treninzi su kraći, srednjeg intenziteta. Mladen Petrić jučer je trenirao sa strane, ali odlično se osjeća. Nema nikakvih tegoba i  već danas ići će maksimalno. Ništa se nije promijenilo na gore, a to mi je ipak najvažnije. Sutra prije podne krećemo s analizom Austrije, proći ćemo sve varijante koje su igrali u zadnjih par utakmica, ne znajući naravno njihovu udarnu jedanaestorku. Naglasit ćemo stvari u kojima su jako dobri, ali i stvari za koje smo primijetili da im ne idu od ruke."

Kako doživljavate narušenu atmosferu u austrijskom kampu, kod nas ipak ne pljušte sankcije zbog kašnjenja ili neke nove afere Fontana...

"Mislim da je kod nas sve u najboljem redu. Ne mogu, naravno, znati što je svakom pojedincu u glavi, ali jasno je da ne mogu svi biti maksimalno zadovoljni. Gledam svoje igrače na terenu i izvan terena, vidim njihov silan motiv. Nitko se nakon večere ne povlači frustriran u svoju sobu. Kod nas vlada jedna zdrava atmosfera, tako je od prvog dana. Sjajna atmosfera je naš adut otkako je hrvatske reprezentacije. Ona je nekad narušena rezultatom, ali ovi momci žele igrati i ne razmišljaju o lošim stvarima. Što se tiče Hickersbergerove ekipe, mislim da su austrijski novinari napuhali stvar. Austrijanci su već četiri i pol tjedna zajedno, bilo ih je najprije 30-ak, pa se brojka smanjivala, ali preozbiljni su to igrači koji imaju sveti cilj na natjecanju ispred domaće publike. Ako je narušavanje atmosfere kad netko zakasni na ručak... Mislim da to nema veze s istinom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu Austriju očekujete na Ernst Happelu?

"Već sam rekao sam da nemam pojma kako će igrati.  Ne zato što smo mi bili neodgovorni pa nismo pratili njihove pripreme, već zato što su oni puno mijenjali. Kako sistem, tako i igrače. Razlog stalnih rotacija je taj što austrijski izbornik ima četiri igrača ekstra klase i onda im rotacijama traži idealne suigrače. Također su dosta mijenjali jer su gubili puno utakmica. No, oni mogu mijenjati igrače i sistem, ali ne i način igre. Nisam siguran hoće li odmah napasti i nabiti presing ili će se povući i čekati svoju priliku iz kontre ili prekida. To ovisi i o nama, jer mi smo ti koji žele kontrolirati utakmicu".

Koliko ćete pažnje posvetiti sucima?

"Ne previše. Jasno da postoje suci koji dopuštaju više kontakta ili prigovore igrača, kao i suci koji ne toleriraju previše. Bez obzira što svi dobivaju iste naputke od Uefe, imaju drugačiji stil. Otprilike znamo kakav stil imaju suci koji nam sude i to ćemo prenijeti igračima. U globalu, za nas je nužno da zadržimo mirnoću. Ne smijemo dopustiti sucima da nas isprovociraju kao protiv Mađarske. Ne samo zbog kartona, već i zbog toga jer se u nervozi najčešće gubi glava. Krene stav; 'sad ću ih ja sve proći, majku im', a to može biti pogubno."

Je li vaša mladost prednost ili mana, u odnosu na druge trenere? Kod vas sigurno vlada veći motiv.

"Iskustvo nije zanemarivo. Ja bih volio da mi je ovo peto europsko prvenstvo. No, to ne znači da se ne osjećam spreman. Ako u glavi postavite deblokadu pritiska koji je karakterističan za velika natjecanja, onda problema nema. Treba uzeti u obzir da najveći treneri s godinama ipak ne gube adrenalin."

Kratak presjek naše skupine?

"Nijemci su favoriti kompletnog natjecanja, zajedno s Francuskom i Italijom. Austrijanci imaju dobru ekipu, domaćini su i zaista poseban narod. Igrat će pred svojom publikom, no mi smo se i na Wembleyju osjećali kao kod kuće. Poljska je napravila sjajan posao u skupini s Portugalom, Srbijom, Belgijom i Finskom, završili su na prvom mjestu. No, mi pucamo od samopouzdanja jer smo mi završili kao prva momčad kvalifikacijske skupine, koja za Hrvatsku nikada u povijesti nije bila teža. Vjerujem da možemo pobijediti svaku momčad na svijetu", probudio se opet Superman u izborniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara