Tko će biti novi hrvatski izbornik?

Tko će biti novi hrvatski izbornik?

HNS je cirkuskom predstavom u kojoj je Stručna komisija odbila raspravljati o izborniku Kranjčaru, koji je pak nedolaskom pred njen prijeki sud produljio svoj selektorski život za jedan dan, pokazala u kakvom se stanju nalazi najsolventniji od svih nacionalnih sportskih Saveza.  "Hrvatska reprezentacija je kultna!", uzviknuo je Marković objašnjavajući da mnogi žele za upražnjeno kormilo. Situacija u Kući nogometa je, pak, "okultna".

Kako je atmosfera šaljiva, novčanik debeo, a predsjednik Marković poslovično optimističan i hvalisavo izjavljuje da nam se nude "dva strana ne-bezvezna izbornika, koje bi plaćali sponzori iz njihovih zemalja, a ne HNS, iako imamo sredstava plaćati ih", zašto se ne bismo zaigrali i zamišljali koji nam se sve to "nebezveznjaci" nuđaju.

Klinsmann je rekao da mu je dosta i da se vraća u Kaliforniju, ali sigurno je navikao da u maniri predsjednika Markovića konstantno putuje, a da ne bude "daleko od svlačionice", pa je vjerojatno i njegov menadžer bio jedan od onih koji su zivkali Markovića.

Marcellu Lippiju je također pun kufer i otisnuo se na krstarenje, ali što je pusto Tirensko more kontra Nautomanije koju HNS organizira u krasnom šibenskom akvatoriju, gdje bi Lippi, iako pored engleskog, ne govori ni hrvatski, vrlo brzo našao zajednički jezik sa domaćinima.

Predsjednik Saveza je ipak izjavio da će prilikom izbora novog selektora "akcenat biti na domaćim rezervama", pa ćemo preskočiti "potencijalne" Scolarija i Erikssona, a Marković bi generacijski bio najbliži sa poznatim čarobnjakom Borom Milutinovićem, koji je od pet reprezentacija koje je vodio na SP sa čak četiri prošao skupinu.

Branko Ivanković se već neko vrijeme otvoreno nudi. Iako je nakon prijateljske utakmice njegovog Irana i Hrvatske u Osijeku, neposredno pred SP, bio pun hvale na račun Zlatka Kranjčara, a naš već bivši izbornik i on se tada natjecali u komplimentima, odmah nakon Prvenstva se vidjelo da mu nije baš teško pao debakl Hrvatske u Njemačkoj i Cicino otkliznuće u nemilost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao čovjek od povjerenja Ćire Blaževića bio je njegov pomoćnik u Francuskoj 98, a priskočio je u pomoć i Mirku Joziću na projektu koji svi što prije želimo zaboraviti, u Japanu i Koreji četiri godine poslije. Kako je u izvrsnim odnosima sa "trenerom svih trenera", on mu je "u amanet" ostavio iransku reprezentaciju, koju je Ivanković doveo do Svjetskog prvenstva.

To mu međutim nije pomoglo kod krvožednih iranskih novinara, koje bi vjerojatno usrećila samo titula Svjetskog prvaka. To iskustvo će mu u svakom slučaju predstavljati olakotnu okolnost, jer će nakon teheranskih pirana, ovdašnja pera izgledati kao ribice iz akvarija, a i blagoglagoljivi Ivanković je poznat po korektnom odnosu prema medijima. Sam je već i dao neke "predizborne" intervjue u kojima je čak i raspravljao o igračima koje bi pozvao, a predsjedniku Markoviću neće biti drago čuti da ovaj kandidat računa i na Igora Bišćana.
 
Igor Štimac bi nakon igračke, menadžerske, volonterske, trenerske, kladioničarske i komentatorske role, izborničkim naslovom po broju funkcija premašio i zaboravljene multidisciplinarne asove iz 90-ih, Zlatka Canjugu i Antuna Vrdoljaka.

Slaven Bilić, kao čovjek koji uživa ogromno povjerenje i respekt igrača također nije rekao "ne" upitan za mjesto Kranjčarovog nasljednika, ali "presidente" za njega čuva mjesto izbornika mlađih kategorija. Nane bi tako odradio dvostruku inkubatorsku ulogu; odgajao bi mlade igrače za seniorsku reprezentaciju, dok i sam ne sazrije za mjesto prvog čovjeka A reprezentacije.

Velimir Zajec, uz Ivana Katalinića, koji je ovaj put doista "razočarao" nedostatkom samopromocije, spada u skupinu onih koji već godinama guraju sebe kao izbornika reprezentacije, a sam je izjavljivao čak i da ga ne zanima nijedna druga funkcija u hrvatskom nogometu osim izborničke. Teško će Zeko, koji je bio puno uspješniji direktor nego trener, do hrvatske klupe, iako ga, s obzirom na ugled u europskom nogometu ne bi bilo loše vidjeti na nekoj od fotelja u Savezu.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara