Tko nema u glavi ima u nogama: Zašto penali nisu za svakoga

IZVOĐENJE jedanaesteraca postalo je sastavni dio velikih nogometnih natjecanja, ali neki ih treneri i igrači i dalje ne doživljavaju ozbiljno. Nezanemariv je broj onih koji poraz pretrpljen na bijeloj točci uopće neće shvatiti kao poraz, a neki su od svega toga spremni čak napraviti zafrkanciju.

Poput legendarnih engleskih "luzera" Stuarta Pearcea, Chrisa Waddlea i Garetha Southgatea koji su svoje promašaje u polufinalima Svjetskog prvenstva 1990. i Europskog prvenstva 1996. "ovjekovječili" u tv reklami za - pizzu! Treba li uopće isticati da ovaj potez nije naišao na odobravanje engleskih nogometnih navijača?

Nakon što je Italija prije nekoliko dana ispala s Eura jer su penale bolje pucali Španjolci, Roberto Donadoni nije se zabrinjavao: "Možemo se vratiti kući visoko uzdignutih glava. Nemam razloga za podnošenjem ostavke, izgubili smo tek nakon penala". Nije prošlo niti nekoliko sati, a talijanski su novinari već počeli tražiti izbornikovu glavu. Otkaz je, naravno, dobio bez obzira što su "izgubili tek nakon penala".

S druge strane, imamo Nijemce. Njemačka reprezentacija jedna je od onih koja jedanaestercima pristupa kao sastavnom dijelu igre i uvijek će ga odraditi jednako profesionalno kao i sve ostalo. Za njih, jedanaesterci nisu lutrija, ili ih barem nikad tako neće opisati. 1976. Nijemci su poraženi na jedanaesterce od Čehoslovačke u finalu Europskog prvenstva. I nakon toga više nikad. Od 1982. do danas, njemački reprezentativac nije promašio udarac s bijele točke na velikim natjecanjima. Očito je, dakle, da je sve u glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajmo samo način na koji se od Europskog prvenstva oprostila Hrvatska. Nakon šoka koji su im Turci priredili u trenutku kad se već slavio prolaz u polufinale, igrači više nisu mogli pucati penale. Jedanaesterci su zamišljeni kao situacija u kojoj obje momčadi imaju jednake šanse za prolaz, ali na licima hrvatskih nogometaša vidjelo se da je ta utakmica gotova. Nisu bili psihički spremni za jedno takvo iskustvo. Kad je Semih zabio taj svoj nesretni gol u 122. minuti, cijela je nacija znala da smo izgubili, nitko nije očekivao prolaz nakon penala. Nije nas iznenadilo što su naši najbolji pucači promašili cijeli gol. Nakon svega što im se u proteklih 10 minuta dogodilo, bilo bi čudo da su pogodili.

"Jedanaesterci nemaju veze s tehnikom, samo sa psihom", rekao je Arsene Wenger nakon što je njegov štićenik Cesc Fabregas odmjerenim udarcem s bijele točke odveo Španjolsku u polufinale. "Bio sam malo zabrinut jer Cesc obično puca penale na desnu stranu. Odlučio je to promijeniti. Ne znam odakle mu inspiracija, ali dobio ju je. I odradio je posao jako smireno". Ne treba ni spominjati da je Gigi Buffon bio nemoćan, isto kao što bi nemoćan bio i bilo koji drugi golman. Jer jedanaesterci na kraju ipak ovise samo o igračima i pritisku koji mogu podnijeti. A na dobrom je treneru da odabere ne one igrače koji imaju najbolji šut, nego one koji u tom trenutku mogu najbolje pucati.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara