Torino u znaku dopinških kontrola, političkog ujedinjenja i neponovljive Janice Kostelić

PREDSJEDNIK Međunarodnog Olimpijskog odbora Jacques Rogge i dalje je vrlo ustrajan u svojoj namjeri da ubrza primjenu globalnih anti-doping pravila, i to ako je moguće, već do početka Olimpijskih igrara u Torinu.

Rogge je o svojoj nemogućoj misiji ponovo progovorio tijekom godišnjeg zasjedanja MOO-o, osvrčući se na vlade i forsirajući ih da urgiraju za što bržu primjenu spomenutih pravila. Novi kodeks o dopingu usvojili su olimpijski odbori svih zemalja, no samo sedam je na isti stavilo svoj autogram. Radi se o Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj te Monaku. No, da bi kodeks ušao u primjenu, mora ga ratificirati čak 30 država, odnosno, vlada.

Rogge je izjavio i da brine zbog vrlo spore provedbe prijeko potrebnog zakona, koji bi konačno trebao provoditi uniformirana dopinška pravila, ali i sankcije za sve zemlje i sportove, u cilju borbe protiv evidentnog povećanja uporabe dopinških sredstava

"Nadamo se da će zemlje koje su obećale potpisati novi kodeks do početka igara u Torinu ubrzati svoja nastojanja." - kazao je Rogge, a prenosi Statesman.

Predsjednik MOO-a istaknuo je i kako će se u Torinu obaviti 1.200 dopinških kontrola, što je čak za 72 posto više u usporedbi s Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO će po prvi puta provoditi sistematski pregled krvi, a uzorci svakog pojedinog sportaša čuvat će se čak osam godina.

Statesman se u svom članku, osim na dopinške kontrole, osvrnuo i na svijetlu stranu medalje Olimpijskih igara, pa se tako navode veliki napori organizatira da bar na dva tjedna ujedine zaraćene i politički rasporene zemlje. Tako su u Olimpijskom selu iranska i američka zastava obješene jedna do druge, a njihovi će sportaši tijekom ceremonije otvaranja pozdravljati jedni druge i bez prijezira slušati državne himne.

"Pa zar nije u tome bit Olimpijskih igara?" - zapitala se trostruka olimpijska pobjednica Angela Ruggeiro.

Danas je postalo sasvim normalno da nema teksta o Olimpijskim igrama u kojem se ne spominje ime naše Janice Kostelić.

Statesman piše kako Hrvatica unatoč problemima s koljenom na Olimpijske igre dolazi kao favoritkinja.

"Na web siteu trostruke olimpijske pobjednice iz Salt lake Cityja objavljeno je kako njen nastup u svih pet disciplina ne bi trebao biti upitan." - zaključuje se u tekstu.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara