U Cedeviti šokirani izbacivanjem: HKS nas se želi riješiti kao da smo neželjeno dijete

U Cedeviti šokirani izbacivanjem: HKS nas se želi riješiti kao da smo neželjeno dijete

Foto: Hina

NEKOLIKO sati nakon što je HKS izbacio Cedevitu iz prvenstva Hrvatske i Kupa, iz kluba je stiglo službeno priopćenje.

> HKS izbacuje Cedevitu iz prvenstva i kupa

Naime, Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) na svojoj je sjednici održanoj u četvrtak jednoglasno odlučio pokrenuti postupak za isključenje KK Cedevita iz svog sustava, zbog toga što se hrvatski prvak prijavio za Eurokup, natjecanje pod ingerencijom ULEB-a, stoji u priopćenju iz HKS-a.
 
HKS je u doista šturom priopćenju samo naveo da je odluka donesena slijedom odluke Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) da se svi klubovi koji budu uključeni u Eurokup pod ingerencijom ULEB-a moraju biti sankcionirani.
 
Odgovor Cedevite prenosimo u cijelosti.

''Moramo priznati da nas je zatekla odluka s današnjeg Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza o pokretanju postupka za isključenje KK Cedevita iz sustava Hrvatskog košarkaškog saveza „ prema odlukama FIBA-e “, zbog naše prijave u Eurokup za sezonu 2016/2017 pod ingerencijom ECA ( bivši ULEB ). Podsjećamo, KK Cedevita je svoj nastup u Eurokupu ostvarila rezultatom u ABA ligi ( 3. mjesto, polufinale doigravanja ), natjecanju koje je FIBA, kao i HKS, dopustila na početku prošle sezone i pod čijom je ingerencijom i novooformljena prošlog ljeta.
 
Mi iz HKS-a do današnjeg dana nismo primili niti jedan dokument koji bi nas stavio u poziciju promišljanja naših stavova koji su jasni – želimo biti klub koji će se natjecati s najboljim klubovima Europe, želimo dugoročno igrati Euroligu a da bi to postigli moramo igrati u također izuzetno kvalitetnom Eurokupu, natjecanju pod okriljem ECA ( Euroleague Commercial Assets ).
 
Odnosi ECA i FIBA još nisu riješeni, stvari se nalaze po sudovima, čeka se odluka Europske komisije na temu može li uopće FIBA prijetiti svojim članicama odnosno klubovima bilo kakvim sankcijama u slučaju njihovog izbora nastupa u natjecanjima koja oni žele. KK Cedevita kao trostruki uzastopni i aktualni prvak Hrvatske svakako nije zaslužila da se preko nje prelamaju koplja odnosa ECA i FIBA-e. Posebno ne na način da o možebitnom isključenju iz nacionalnog košarkaškog saveza doznaje sa web stranica ili od novinara.
 
Ako je već FIBA natjerala HKS na neku reakciju, nacionalni savez mogao je svakako reagirati bitno drugačije, opomenom, nekom molbom za preispitivanje naših odluka a svakako ne odmah postupkom isključenja. Kao da nas se HKS želi riješiti, kao neko neželjeno dijete''.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara