Udruga prvoligaša ustraje na ligi 16, koja bi zbog licenci mogla postati liga 15, 14, 13...

Udruga prvoligaša ustraje na ligi 16, koja bi zbog licenci mogla postati liga 15, 14, 13...

Tekst: Tibor Toromanović
Foto: Cropix


U ZAGREBAČKOM hotelu Sheraton u petak je održana Skupština HNS-a na kojoj se raspravljalo o svim bitnim pitanjima koja se tiču hrvatskog nogometa. Za boljitak u vremenu finacijske krize, HNS je odlučio pokrenuti određene inicijative. Za sljedeću sezonu tako su moguće promjene u nižim ligama, ali najbitnije se odnose na prvu ligu.

"Svi županijski savezi dostavit će u roku od mjesec dana svoje prijedloge, potom će natjecateljska komisija sistematizirati iste. Nakon završene rasprave, jedan prijedlog će ići na skupštinu HNS-a, o čemu će se komisija izjasniti do kraja lipnja. Ako prijedloga za izmjenu lige ne bude ili većina bude protiv, skupština se neće održati", rekao je član Izvršnog odbora Ante Vučemilović.

Predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin pojasnio je kako se tu radi isključivo o želji niželigaša, te da se u prvoj ligi za sljedeću sezonu zasad ostaje pri važećem modelu lige 16.  Kad prođe vrijeme licenciranja, o svemu će se sveobuhvatno razgovarati.

"Inicijativa je pokrenuta zbog druge i treće lige. U prvoj ligi je usvojena liga 16 za iduću sezonu, mi ostajermo pri tom modelu dok se ne nađe bolji", rekao je Markulin, koji je naglasio da eventualnih promjena može biti nakon licenciranja.

Naime, ne budu li klubovi dobili licenciju, postoji mogućnost modeliranja lige već za sljedeću sezonu. Izvršni odbor HNS-a je ovlašten da donese odluke vezane uz sustav natjecanja, a s obzirom na teško stanje u hrvatskim klubovima, rezultati odjela za licenciranje HNS-a mogli bi uputiti baš na takvo rješavanje problema.

Drugim riječima, iako je usvojena aktualna liga 16, moglo bi se dogoditi da sljedeće sezone to u stvari bude liga 15, liga 14...

Marković: Skupina nam je prelaka, balkanska liga ne dolazi u obzir

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Predsjednik Vlatko Marković rekapitulirao je proteklu godinu, pričao o reprezentaciji te još jednom naglasio kako su ozljede važnih igrača bile ključne za posrtaj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Marković je govorio i o nadolazećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

"U ovim kvalifikacijama za Euro problem je što nema utakmica s reprezentacijama poput Španjolske i Njemačke. Tu se zarađuje novac", zaključio je Marković i dodao:"Žao mi je što neki govore da su nam protivnici nogometni početnici. Gospodo, toga više nema."

Predsjednik je nahvalio izbornika Slavena Bilića i njegov stručni stožer za sve što su napravili protekle godine.

"Bilić i njegov stožer stvorili su prepoznatljivu igru, a na ždrijebu za kvalifikacije za Euro u Varšavi dobili smo puno pohvala na račun reprezentacije."

Marković je tada izrazio svoj stav o ideji regionalne nogometne lige, o čemu se intenzivno priča posljednjih tjedana.

"Čim je spomenuta balkanska liga, prvi smo rekli: Gospodo, nas to ne zanima. Zna se iz kojih razloga tako razmišljamo, no nikome ništa ne zamjeramo", rekao je Marković i izrazio nadu u uspješniju godinu u rezultatskom smislu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara