UFC potpisao trostrukog svjetskog boksačkog prvaka Jamesa Toneyja!

UFC potpisao trostrukog svjetskog boksačkog prvaka Jamesa Toneyja!

Tekst: Marko Petrak
Foto: Stlallsports

TEŠKO se može nazvati presedanom, no svakako se na potpisivanje legendarnog boksača i bivšeg svjetskog prvaka Jamesa Toneyja može gledati kao na neuobičajenu praksu za UFC.

Već se nekoliko mjeseci Toney, koji je danas u podmakloj dobi, javno nudio najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. No, u UFC-u nikada nisu bili skloni takvim pokusima što je svakako hvale vrijedna politika s obzirom na neuspješne slične pokušaje nekoć u Prideu, a danas u Dreamu koji su redovito završavali fijaskom.

Dana White je ipak odlučio popustiti možda i zbog osobnih simpatija prema američkom boksaču. Toney je na kraju potpisao MMA ugovor nakon iznimno bogate boksačke karijere koja je trajala 20 godina i u kojoj je ubilježio čak 72 pobjede i samo 6 poraza.

White: Vidjet ćemo što Toney može

Sa znakovitim nadimkom "lights out" zbog svojih spektakularnih nokauta, Toney je čak tri puta u svome vlasništvu imao pojas svjetskog prvaka i to u tri različite kategorije (srednjoj, supersrednjoj i cruiser). Dva je puta imao priliku boksati i za teškašku titulu, no prvu šansu je prosuo zbog pozitivnog doping testa nakon pobjede protiv Jonha Ruiza 1995. godine.  Godinu dana kasnije odboksao je "samo" neriješeno s Hasimom Rahmanom pa mu je ta privilegija ostala nedosanjani san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi profesionalni boksači su se hvalili da bi mogli uspjeti i u MMA-u, no James Toney je to spreman i dokazati. Radi se legendi čiji boksački score govori umjesto njega. Iznimno ga respektiram kao sportaša. Smatram da ima odličan stav prema cijeloj stvari, a sada ćemo vidjeti što će napraviti", komentar je Dane Whitea koji je na službenim UFC-ovim stranicama potvrdio ovaj veliki transfer.

Nisu svi optimistični

No, nisu svi tako optimistični. Čak niti oni iz najbližeg kruga Toneyjevih ljudi. Promotor i jedan od najboljih prijatelja američkog boksača, Dan Goossen je izrazio sumnju u njegove MMA sposobnosti što je zapravo i razumljivo razmišljanje.

"Boks i baseball su udarački sportovi, ali nemaju veze jedan s drugim. Isto je i s boksom i MMA-om. Koliko god je James sjajan sportaš, on nikada ne može biti dobar protiv hrvača i ostalih boraca u MMA-u. Sigurno će biti hendikepiran, a ja ga ne želim vidjeti iskorištenog", izjavio je Goossen i zapravo potvrdio stav većine koji se razumiju u moderno gladijatorstvo, odnosno MMA.

Kimbo prvi protivnik?

Za sada nije poznato tko bi trebao biti prvi Toneyjev protivnik, no već su krenule neke špekulacije kako bi se trebalo raditi o Kimbu Sliceu, uličnom borcu koji je već neko vrijeme u UFC-ovim redovima. U svakom slučaju Kibo bi bio odličan izbor za debi jer i on preferira stojku što bi Toneyju bila itekakva olakotna okolnost."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara