Ugrožen život Josipa Kužea?

NIKOLA BERIŠIĆ, menadžer s FIFA-inom licencom, unatoč tome što se njegova branša našla na udaru zbog izjave trenera Josipa Kužea o Pokrovčevu menadžerstvu, odlučio je istupiti u javnost te je ustvrdio kako se i sam Josip Kuže bavi prodajom igrača.

Izgleda da je menadžerska čorba, koja se već dugo kuhala među nogometnom "kremom", toliko proključala da je došlo do provale informacija o načinu poslovanja menadžera koji rade s mladim sportskim talentima. Berišić, kao jedan od nogometnih menadžera, kaže da ga je Kužeova izjava pogodila, a odlučio je ponešto reći i o Kužeovim menadžerskim poduhvatima.

"Kuže govori kao da je jedino on čist. On neprestano hvali samog sebe, prikazuje se kao tragični lik i moralna vertikala koja svima dijeli lekcije. On, koji se cijeli život bavio kockom i koji se na kocki opekao! Slažem se s Kužeom ipak u jednom - kamatarenje je tragedija, kamatari su veliko hrvatsko zlo, ali nije kamatar tražio Kužea, nego je Kuže tražio kamatara." - rekao je Berišić.

Berišić zamjera Kužeu što ne razlikuje "menadžere" i menadžere ili, ljepše rečeno, posrednike pri prodaji igrača, te mu prigovara što je sve menadžere oslikao kao kriminalce i zlikovce, te što im svima, govoreći o Pokrovcu - "dere kožu".

"Paradokslano je da on radi ilegalno ono što mi radimo legalno. Kuže nije menadžer, on nema licencu, ali unatoč tome uredno prodaje nogometaše. On, zanimljivo, nekome zamjera što uzima 20 posto od transfera, a sam je poznat kao mister 20, pa i više posto." - kaže Berišić te tvrdi kako je Dinamov novi trener sudjelovao u transferu mladog Interovca Stanića u Dresdenski Dynamo.

Berišić nadalje tvrdi kako Zdravko Mamić, Reno Sinovčić, Antun Novalić, Igor Štimac, mlađi Petrač i još neki, nisu menadžeri iako to žele biti, a na pitanje novinara Sportskih novosti jesu li oni zlo u hrvatskom nogometu, Berišić odgovara kako nitko nije cvijeće.

"Kako ni mi licencirani menadžeri svi nismo anđeli, tako i među njima ima pravih i krivih. Mamić je u redu, jer barem nije licemjer, on otvoreno govori o poslu koji radi. On ne taji da ima igrače, on ne skriva njihova imena, a niti brojke." - objašnjava Berišić.

Berišić razgovor o hrvatskom nogometnom menadžerstvu zaključuje svojom ocjenom kako Kuže ne samo da ne može biti trener Dinama nego se uopće ne bi trebao baviti trenerskim poslom.

"Zar bi on trebao biti pedagog drugima, a nije mogao biti niti samom sebi. Iako je trener, a ne menadžer, on prodaje nogometaše, i tko će u takvoj situaciji vjerovati da u momčadi netko igra zato jer vrijedi, a ne stoga jer ga treba što prije prodati." - zaključuje Berišić.

Nakon Kužeovog jučerašnjeg istupa u Večernjaku, na HRT-ovoj emisiji Otvoreno Zdravko Mamić je rekao kako će zamoliti novog trenera Modrih da ubuduće daje izjave vezane uz posao zbog kojeg je došao u Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuže je pak danas za Večernji list, pomalo zatečen odjekom njegovih informacija o Dini Pokrovcu, konstatirao kako su mediji točno prenijeli njegove navode ali je pitao jesu li naslovi baš morali biti, slobodno rečeno, tako bombastični.

"Uh, jesam li baš morao biti na naslovnici?" - pitao je Kuže.

Očito da ni on sam nije bio svjestan kako iznosi nešto što nije bilo poznato širem krugu javnosti, a svakako će biti zanimljivo vidjeti u kojem će smjeru krenuti istraga, ne samo oko ubojstva Dine Pokrovca nego i eventualnog novog slučaja za krim policiju - hrvatskog nogometnog menadžerstva.

Zdravko Mamić pak, nakon što je nastupio na HTV-u na kojem je otkrio kako su on i njegova dva brata prije više od deset godina otjerani, a nakon čega se u "velikom stilu" vratio u Maksimir, u današnjem razgovoru za Večernji list nije želio reći više niti riječi o Dini Pokrovcu.

Jučer je Mamić na HTV-u Pokrovca hvalio kao izvanrednog sportskog poslovnog suradnika, dok o njegovim drugim poslovima ne zna ništa. Mamić je bio i na policiji kojoj je također dao svoj doprinos u rasvjetljavanju ubojstva Dine Pokrovca.

Za kraj svakako treba spomenuti kako je upravo Zdravko Mamić u više navrata najavljivao kako će uskoro progovoriti o nogometnoj mafiji i namještanju utakmica, a je li pri tom mislio i na činjenice koje bi mogle nekoga povezati uz ubojstvo Dine Pokrovca, zasad nije poznato.

Dnevnik 24sata u novom broju pišu kako se nakon izjave o Pokrovcu Josip Kuže nalazi u opasnosti, a uzme li se u obzir činjenica da je Dino Pokrovac mrtav te da ga je upravo Kuže povezao s kamatarenjem, policija bi svakako trebala poduzeti preventivne korake dok ne bude prekasno.

"Sretan sam što svoje grijehe i dugove plaćam novcem. Sretan sam, jer ima ljudi koji svoje grijehe plaćaju srećom, zdravljem i životom." - rekao je Kuže jučer za Večernji list.

(Foto: 24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara