Ukrajinska kandidatura za Euro 2012. pod velikim upitnikom

UKRAJINSKA kandidatura za Europsko prvenstvo našla se pod velikim upitnikom zbog građevinskih radova u neposrednoj blizini nekadašnjeg glavnog sovjetskog stadiona, izjavili su u petak čelnici ukrajinskog nogometnog saveza.

FIFA je reagirala vrlo oštro te je Ukrajincima zaprijetila oduzimanjem dozvole za odigravanje međunarodnih utakmica na kijevskom olimpijskom stadionu, kapaciteta od 84 tisuće sjedećih mjesta.

Vrhovna svjetska nogometna organizacija kao razlog takvoj odluci navodi radove na obližnjem shopping centru.

"Istina, naša se kandidatura našla u velikom problemu zbog neriješenih problema oko stadiona. Vlasti čine sve što je u njihovoj moći da se situacija riješi na najbolji mogući način te da se našem stadionu osigura svijetla budućnost." - kazao je predsjednik ukrajinskog nogometnog saveza Grigory Surkis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednička kandidatura Ukrajine i Poljske izenađujuće je prošla u drugi krug, zajedno s kandidaturom Mađarske i Hrvatske, te Italije.

Stadion u Kijevu, sagrađen 1923. godine rekonstruiran je nekoliko puta, a korišten je i za odigravanje utakmica na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

Radovi u blizini stadiona nastavljeni su unatoč prigovorima članova parlamenta, a FIFA tvrdi da je ugrožena sigurnost i propozicije javnog reda i mira.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko prošle je godine naredio svojoj vladi da poduzme sve potrebne korake kako bi omogućila ispunjavanje svih uvjeta kandidature za Euro 2012.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara