UNATOČ KAŠNJENJU GRADITELJA ATENA ĆE BITI SPREMNA ZA OI

Domaćin Olimpijskih igara 2004 Atena je trenutno najveće gradilište na svijetu, a unatoč činjenici da radovi na ključnim objektima kasne sa rokovima, organizatori Igara i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uvjereni su da će glavni grad Grčke spremno dočekati početak natjecanja 13. kolovoza. L

Optimističan je bio i dopredsjednik MOO-a i čelni čovjek krovne međunarodne sportske organizacije zadužen za medije Kevin Gosper, koji je danas obraćajući se skupini od 200-ak novinara iz cijelog svijeta koji će pratiti Olimpijske igre, a pet mjeseci prije njihova početka su došli u Atenu kako bi izvjestili o tijeku priprema na najveći ovogodišnji sportski događaj, kazao kako će Igre u Ateni biti "povijesne i revolucionarne" u mnogim aspektima.

Novinari očekuju uvjeti kakve nisu imali na nijednim igrama dosad, kazao je Gosper, dodavši kako su se domaćini potrudili posve olakšati posao za oko 10.500 novinara koliko se procjenjuje da će ih doći u Atenu. Velika prednost Atene jest i prometna povezanost jer je izgrađeno ili je u fazi dovršetka čak 210 kilometara novih prometnica koje će novinarima, ali i sportašima i službenim osobama omogućiti relativno brz pristup borilištima.

"Prije godinu dana do borilišta smo putovali dvaput sporije no danas, a kada konačno bude gotov 'olimpijski prsten' - posebna prometnica kojom će se smjeti voziti samo akreditirana vozila za potrebe samih Igara, problem prometa, koji je mučio prošle organizatore Igara, u potpunosti će nestati", kazao je Gosper. Zloglasne prometne gužve glavnog grada Grčke ublažit će i dvije nove željezničke linije - jedna će povezati središte Atene i Olimpijski park sa novoizgrađenom zračnom lukom Elefterios Venizelos do koje će se stizati za petnaestak minuta, a druga se gradi u priobalnom dijelu Atene, gdje se nalazi ogromni sportski kompleks Heliniko i jedriličarski kompleks Agios Kosmas na istočnoj, te sportska borilišta za nogomet, rukomet, odbojku, taekwondo, dizanje utega, odbojku na pijesku i boks na zapadnoj strani. Ove dvije linije će za vrijeme Igara prevoziti više od milijun putnika na dan.

Iako su domaćini uvjeravali nazočne novinare da će svi objekti biti spremni, tijekom obilaska borilišta primijećena je užurbanost u izgradnji ključnih objekata čiji rokovi jako kasne. To se posebno odnosi na Olimpijski stadion na kojem će biti svečanost otvaranja i zatvaranja Igara, te čitav atletski program, koji je danas najveće gradilište u Ateni dok se domaćini trude dovršiti do svibnja stadion sa stakleno-čeličnim krovom, djelo genijalnoga španjolskoga projektanta Santiaga Calatrave. Pristup samom stadionu čiji će kapacitet biti 75.000 sjedalica novinari nisu imali zbog sigurnosnih razloga, no već se naziru grandiozni lukovi unutar Olimpijskog parka (OAKA) u kojem će se održavati natjecanja u košarci, gimnastici, tenisu, plivanju, skokovima u vodu, vaterpolu i biciklizmu, dok je sastavni dio tog kompleksa i ogromni Press-centar od 122.000 kvadratnih metara na tri razine i konferencijskom salom od 800 mjesta.

Drugi veliki problem organizatora jest i izgradnja novoga Karaiskaki stadiona u Pireju, na kojem su radovi započeli prije samo sedam mjeseci, a sada se već naziru oblici prelijepog stadiona na čijem je terenu sada gomila buldožera i kranova, a zadnjega dana Igara, 30. kolovoza na njemu će se odigrati finalna utakmica nogometnog turnira. Naravno, ukoliko domaćini uspiju na vrijeme dovršiti radove na stadionu, čiji je vlasnik jedan od najpopularnijih grčkih nogometnih klubova Olympiacos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sa dva borilišta Grci nemaju nikakvih problema - sa starim stadionom Panathinaikon, na kojem su bila natjecanja prvih Olimpijskih igara modernog doba 1896., a u kolovozu će na njemu biti upriličeno bacanje kugle, natjecanje u streličartsvu, te cilj izvorne maratonske staze kojom je u antičko vrijeme nakon pobjede nad Perzijancima glasnik Filipides trčao od Maratonskog polja do Atene, a grčki maratonac Spirodon Louis osvojio zlato na prvim Igrama 1896.

Pokraj stadiona Karaiskaki nalazi se renovirana dvorana Mira i Prijateljstva, u kojoj će se igrati odbojka, a uz obalu istočnije gradi se velebna dvorana Heleniko, koja je za Hrvate posebno zanimljiva jer će se u toj dvorani igrati završnica rukometnog turnira. Dvorana će biti gotova do svibnja, kao i većina od ukupno 30 borilišta na kojima danonoćno rade radnici, među kojima je podosta stranaca, te mehanizacija koja se može vidjeti doslovce po cijeloj Ateni, kao i u Olimpijskom selu podno planine Parnitha, u kojem će tijekom Igara boraviti 10.500 sportaša i još 5.500 pratećih službenih osoba. Kompleks Olimpijskog sela obuhvaća 366 većinom trokatnih zgrada sa ukupno 2.292 apartmana, restoran koji istodobno može primiti 500 osoba, polikliniku, posebnu zgradu sa brojnim uslužnim djelatnostima, objekte za trening, disco-klub i prostorije za vjerske obrede za pet glavnih svjetskih religija. Vanjski radovi na svim zgradama su dovršeni, a među njima i blok apartmana u kojima će biti hrvatska olimpijska reprezentacija i to u samom središtu Sela, prekoputa velikoga parka i Upravne zgrade i posve blizu apartmana u kojima će biti grčki sportaši. Nakon Igara domaćin će sve apartmane Olimpijskog sela podijeliti socijalno ugroženim obiteljima i stradalnicima velikog potresa koji je pogodio Atenu prije nekoliko godina.

Domaćini će nakon Igara prodati stanove i u šest posebnih naselja koje se grade za smještaj novinara, sponzora i uglednika sa ukupno 12.045 kreveta. Najveće među njima je Media-selo OTE Palini kapaciteta 1600 kreveta, a nakon Igara apatamani će se prodavati po cijeni od 2600 eura po kvadratnom metru, od čega je oko 40 posto već prodano.Grčko gospodarstvo već ubire "olimpijske plodove" sa jednom od najvećih stopa gospodarskog rasta u Europi, dok je samo ove godine otvoreno novih 100.000 radnih mjesta, od čega će polovica zadržati posao i nakon Igara. Procjenjuje se da je više od 100.000 Grka dosad bilo uključeno u posebne tehničke, menađerske i druge programe vezane za Olimpijske igre, dok broj volontera prelazi brojku od 60.000. Zadnji proračun za organizaciju Olimpijskih igara, koji bi uskoro mogao doživjeti rebalans, iznosi oko dvije milijarde eura, od čega grčka Vlada daje 12 posto ili oko 235 mlijuna eura, prihodi od prodaje TV-prava iznose oko 736 milijuna eura ili 38 posto, a od sponzora se namaklo 544 milijuna eura ili 28 posto ukupnog proračuna. Grci procjenjuju da će od prodaje 5.5 milijuna ulaznica za Igre zaraditi oko 183 milijuna eura ili manje od 10 posto ukupnog proračuna.

(Hina) xrs yad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara