Uz Bernarda je čast biti drugi

Uz Bernarda je čast biti drugi

ČETIRI medalje na 50 metara slobodno na velikim je plivačkim smotrama u 50-metarskim bazenima uzeo Duje Draganja. Tri od njih bile su srebrnog sjaja.

> Hrvatski double u Eindhovenu

Draganja ima tu nesreću da svaki put kada mu sjajno ide naleti na nekakvu vodenu zvjerku. Prije četiri godine na igrama u Ateni prešišao ga je Gary Hall,a  godinu dana poslije na SP-u u Montrealu poludio je Južnoafrikanac Roland Schoeman. 2006. godine u Budimpešti na EP-u uzeo je srebro na 50 metara leptir, da bi ove godine u Eindhovenu naletio na zastrašujućeg Francuza Alaina Bernarda. Zaostao je za 66 stotinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lako biti vječni drugi. Ali s druge strane, to je čast kada je ispred tebe lik poput Bernarda. Prije Eindhovena, Bernarda su etiketirali kao europskog Phelpsa. Taj je nadimak postao dio povijesti. Baš kao i svjetski rekordi Pietera van den Hoogenbanda iz 2000. godine na 100 metara i Eamona Sullivana iz veljače ove godine na 50 metara. Jedna od najvećih riba svih vremena, Alexandar Popov više nije jedini kojem je uspjelo sjedini rekorde na 100 i 50 metara slobodno.

Impozantan je svakako i način na koji je Bernard srušio rekord na 100 metara; najprije je isplivao 47.60, 24 stotinke brže od Van den Hoogenbanda, u polufinalu utrke, da bi u finalu pobijedio samog sebe za jednu desetinku!

"Nisu mi jasni ti Francuzi. Pa taj Bernard nije normalan. Toliko je snažan i jak, zvijer od čovjeka. Kad stanem pored njega izgledam kao mačak", govorio je Draganja o svom vršnjaku.

"Jedino o čemu sam danas razmišljao bila je zlatna medalja. Nakon ove trodnevne ludnice bilo je teško ostati pribran. Ipak je to moj drugi rekord i moje drugo zlato", presretan je bio Francuz koji je ispisao nove stranice u povijesti plivanja.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara