Vaha iznutra rušio diktaturu: Da sam osvojio Afrički kup, Gbagbo nikad ne bi pao

Vaha iznutra rušio diktaturu: Da sam osvojio Afrički kup, Gbagbo nikad ne bi pao

Foto: AFP

"DA SAM osvojio Kup Afričkih nacija, predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa nikad ne bi smijenili. Sigurno bi dobio izbore" otkrio je popularni Vaha.

"Prije polaska na Afrički kup nacija, Gbagbo me pozvao u svoju predsjedničku palaču. Rekao mi je: Vaha, hoću da osvojiš Afrički kup i da mi osobno predaš pehar, kako bih mogao istog časa raspisati izbore! Njegov prijatelj Jacques Anouma, predsjednik nogometne federacije, sve je to slušao, a ja sam se samo kiselo nasmijao. Onog trenutka kada smo završili turnir u Africi, ja sam znao da odlazim. Znao sam da predsjednik neće proći na izborima, jer smo mu Drogba i ja bili aduti za izbore" otkrio je Dinamov trener za sarajevski San.

Podsjećamo, u proljeće 2008. Halilhodžić je preuzeo jaku reprezentaciju Obale Bjelokosti, kako bi predvođen Drogbom i ekipom osvojio Afrički kup nacija i došao što dalje na SP-u. Dvije godine nije upisao ni jedan poraz (23 utakmice), plasirao se na Afričko i Svjetsko prvenstvo, ali pao je u četvrtfinalu AKN-a od Alžira u produžetku (2:3). Neuspjeh po imenima najjače afričke reprezentacije izazvao je ogromno razočaranje u zemlji, a ništa bolje volje nije bio ni diktator Gbagbo, pa je umjesto Vahe, Slonove na SP vodio Sven-Goran Eriksson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Igrači su se tijekom turnira borili za svoje živote. Znate da se desio onaj teroristički čin kada su teroristi pucali na autobus sa igračima Toga. Tek kada smo nakon poraza od Alžira stigli kući, Drogba mi je priznao da su cijelo vrijeme igrali u strahu, da noćima nisu mogli spavati. Tada sam shvatio da nije moglo biti drugačije. Satisfakcija mi je što sam smjenjen nakon samo jednog poraza i što je Gbagbo morao otići. Doduše, poslije mene."

Bosanskim kolegama je povod za razgovor bila teška kriza i izvanredno stanje, koje je Obalu Bjelokosti dovelo do kaosa, jer Gbagboa se ne da s vlasti iako je izgubio izbore.

"Čujem se sa svojim bivšim asistentima u Abidjanu, u strahu su, ne izlaze na ulicu. Ne znaju što nosi noć. I oni žale što nisam ostao, ali sudbina, odnosno predsjednik Gbagbo je tako htio."

"Gbagbo je bivši, osrednji nogometaš. Nikad nisam čuo za njega, ali on to sa ponosom ističe i daje sebi za pravo da o svemu odlučuje. Zato je svog prijatelja Anoumu postavio za predsjednika saveza. Iznenadio me koliko poznaje moj igrački put. Zna koliko sam odigrao utakmica u Nantesu, koliko sam postigao golova, pamti moje najbolje utakmice. Volio je doći na treninge, održati govor. Uživao je dočekivati igrače i izbornika u svojoj palači. Ja mu nisam dozvolio da priča o taktici, iako sam znao šta za njegovu poziciju znači uspjeh reprezentacije. Reprezentativci su tamo svojom mirovnom misijom spriječili građanski rat, a evo sada mu je narod okrenuo leđa i nitko mu više ne može pomoći."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara