Video: Uplašeni Cro Cop poražen od Cigana tehničkim nokautom u trećoj rundi

Tekst: Marko Petrak
Foto: UFC

MIRKO FILIPOVIĆ nije uspio pobijediti Brazilca Juniora dos Santosa. Umjesto treće pobjede u svom petom ulasku u UFC-ov oktogon, Cro Cop je ubilježio još jedan neugodan poraz. Cigano je slavio tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Nažalost, niti drugi hrvatski borac koji se natjecao na UFC-ovom 103. turniru, Igor Pokrajac, nije došao do pobjede u svom američkom debiju. Nakon tri runde i odluke sudaca od njega je bio bolji iskusni Bjelorus Vladimir Matjušenko u jednoj od uvodnih borbi turnira.

Totalno razočarenje

Dugo očekivani okršaj protiv Juniora dos Santosa ostavio je razočarane sve poklonike lika i djela Mirka Filipovića. I ovaj je put Mirko izgledao uplašeno i potrošeno. Ono što je najžalosnije je to da niti Brazilac nije ostavljao puno bolji dojam, no i to je bilo dovoljno za pobjedu prekidom. Filipović je praktički pao bez ispaljenog metka.

U prve dvije runde Cro Cop je bio predefenzivan i prepasivan orijentirajući se uglavnom na obranu i pokušaj kontre. Izbjegavao je direktnu borbu, odgurivao je protivnika, a kada bi i došlo do neke izmjene, izvlačio bi deblji kraj. Bilo je sasvim jasno da je Cigano brži i okretniji na nogama, ali i moćniji  u ručnim tehnikama što je ostavljalo Filipovića bez ikakvog odgovora. Dok je pazio na Ciganove direkte i aperkate, prolazili su široki krošei, koju mu doduše nisu nanosili veliku štetu, ali su ga malo po malo iscrpili. Mirko je u nekoliko navrata pokušao middle i high kickovima koji nisu odsjedali na pravo mjesto. Priprema je bila spora i preočita za očito dobro spremljenog Brazilca. Mirko je bio prestatičan i jednostavno prespor za Dos Santosa. U jednom je trenutku naš borac pokušao i hrvačko rušenje iz klinča, ali niti to nije uspjelo. Cigano je pao u bolju poziciju i uspio se vratiti u stojku.

Koljena presudila

Nakon prvih deset minuta koji su bili ispod svake kritike, Cro Cop je krenuo malo odlučnije u treću rundu. No, upravo je to iskoristio Cigano, najprije je teren pripremio ručnim tehnikama, nakon čega su uslijedili neugodni udarci koljenom. Upravo je jednim udarcem koljenom u arkadu stigao je do tehničkog nokauta. Sudac je odlučio prekinuti borbu nakon obilnijeg krvarenja našeg borca, ali i nakon što je bilo sasvim jasno da Mirko jedva stoji na nogama. Nije blo nikakve šanse za povratak...Vidno razočarani i uzdrmani Filipović napustio je oktogon American Airlines arene u Dallasu.

Ovo je bila tek prva od tri borbe koliko je Filipović potpisao u novom ugovoru s američkom organizacijom. Da je pobijedio Dos Santosa vrlo bi ga vjerojatno krajem godine čekao Brazilčev mentor i stari Cro Copov znanac iz Pridea Antonio Rodrigo Minotauro Nogueira. Ovako je potpuno nepoznato kako će teći nastavak karijere hrvatskog gladijatora. Kako se sada čine stvari Cro Cop je miljama daleko od cilja koji si je postavio, a to je bio teškaški UFC-ov pojas. Filipović se u Zagreb vraća u ponedjeljak.

Pokrajac poražen odlukom

Nakon ovako razočaravajućeg Mirkovog meča, debi drugog hrvatskog borca u američkoj organizaciji ostao je pomalo u sjeni. Igor Pokrajac također je u subotu pretrpio poraz od iskusnog 38-godišnjeg Bjelorusa Vladimira Matjušenka. "Domar" po nadimku, slavio je odlukom sudaca nakon tri runde. Nije to bila loša predstava Pokrajca koji je pružio dobar otpor bjeloruskom borcu. No, Matjušenko je ipak zasluženo slavio, u 15 minuta borbe u dva je navrata Pokrajcu "uzeo leđa", a jednom se našao i u dominantnoj "full mounth" poziciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara