VJETAR UGROŽAVA NATJECANJA NA VESLAČKOJ STAZI U ATENI

Organizatori Olimpijskih igara, koje će se od 13. do 29. kolovoza sljedeće godine održati u Ateni, suočeni su s novim nenadanim problemima.

Naime, već prvoga dana natjecanja na juniorskom svjetskom prvenstvu u veslanju, koje se održava na regatnoj stazi na kojoj bi se trebala održati i olimpijska veslačka natjecanja, a koje je ujedno i prvo natjecanje na novoizgrađenom kompleksu Skinias, dva su čamca potopljena zbog velikih valova uzrokovanih snažnim vjetrom kojemu je izložena regatna staza.

Kako bi se izbjegle takve situacije, startovi kvalifikacijskih utrka predviđeni su za rane jutarnje sate, kada je vjetar slabiji, ali tijekom posljednje utrke programa muških osmeraca dva su čamca potopljena i to sredinom utrke.

"Utrka je definitivno trebala biti prekinuta", izjavio je trener britanske reprezentacije David Tanner nakon što je njegov osmerac završio pod vodom u trenucima kada je bio u vodstvu.

Osim britanskog osmerca, potopljen je i američki.

Jaki vjetrovi u području gdje je izgrađena regatna staza poznati su pod lokalnim imenom Meltemia, te obično počinju puhati u kolovozu kada zahlade zemlju koja je u srpnju izložena temperaturama koje prelaze i 40 stupnjeva celziju

Grčka reprezentativka Alexandra Tsiavanou, članica posade četverca bez kormilara često trenira na ovoj stazi, a poslije prvoga dana natjecanja je rekla:

"Kada se pojave ovakvi valovi, obično prekidamo trening i bježimo iz vode. Stoga me iznenađuje da natjecanje nije prekinuto".

Vassilis Likomitros, koji je zadužen za veslačka natjecanja na OI je izjavio kako je zahtjev za sadnju drveća uz stazu koje bi oslabilo utjecaj vjetra prije dvije godine odbačen, te da nakon ove neuspješne probe pred njim i njegovom ekipom predstoji težak zadatak pronalaženja rješenja za ovu nepogodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara