Vladavina drugoplasiranih na Euru

 "PO JUTRU se dan ne poznaje'', glasi preinačena poslovica, koja bi se mogla primijeniti na Europsko prvenstvo 2008.

Mudro su zborili oni koji su upozoravali da Nizozemska nije favorit Eura, jer je prerano ušla u izvrsnu formu. Isto vrijedi i za Portugal, koji je odigrao dvije genijalne utakmice, i potom potonuo. Nažalost, i Hrvatska, stopostotna u prvoj rundi, uklopila se u trend eliminacije onih koji su najbolje počeli ovo prvenstvo.

Međutim, proboj Njemačke, Turske i Rusije u polufinale zanimljiv je još zbog nečega: sve su ove tri selekcije zauzele druga mjesta u prvoj rundi ovog prvenstva, a i u kvalifikacijama za Euro bile su druge! Dapače, Turci i Rusi uhvatili su tek zadnji vlak za završni turnir, ovi potonji zahvaljujući Hrvatskoj. Dobro je poznato da su Rusi prošli skupinu E samo zbog hrvatskog podviga na Wembleyju (2:3), dok su istovremeno sami jedva svladali Andorru sa skromnih 1:0. Na tekućem su Euru startali porazom od 1:4 od Španjolske.

Turska je, u skupini C, prošla zahvaljujući pobjedama u Norveškoj i kod kuće protiv Bosne i Hercegovine, čiji je navijači gorljivo podržavaju na ovom Euru. U prvoj fazi Eura, provukli su se pogocima u zadnjim minutama protiv Švicarske i Češke, a ono što se dogodilo kasnije spada u kuriozitete nogometne povijesti.

Njemačka je jedina brzo izborila plasman na Euro, ali su i oni u zadnjem kolu pali na drugo mjesto skupine D, iza Češke. U prvoj rundi završnice nadigrali su ih Hrvati, ali opet su Nijemci ti koji će natjecanje završiti s boljim plasmanom.

Jedino Španjolska može razbiti trend "dvojkaša": svladaju li Italiju, bit će jedini pobjednici svojih skupina u kvalifikacijama i prvom dijelu Eura. Prođe li Italija, tendencija će se nastaviti, jer su i Azzurri zauzeli drugo mjesto u "skupini smrti", iza Nizozemske.

 Polufinalisti s drugih mjesta :

Turska: 2. u kvalifikacijama (7 bodova iza Grčke), 2. u 1. rundi Eura (iza Portugala)

Njemačka: 2. u kvalifikacijama (2 boda iza Češke), 2. u 1. rundi Eura (3 boda iza Hrvatske)

Rusija: 2. u kvalifikacijama (5 bodova iza Hrvatske), 2. u 1. rundi Eura (3 boda iza Španjolske)

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara