Vladimiri Weiss ispisali povijest koju već čine Niko i Zlatko Kranjčar

Tekst: M.P.
Foto: AFP

KADA je jučer zaigrao protiv Novog Zelanda, Vladimir Weiss je postao šesti igrač u povijesti koji je na jednom Svjetskom prvenstvu igrao pod palicom svog oca. Zanimljivo, i njegov se otac, slovački izbornik, također se zove identično, odnosno Vladimir Weiss.

Nama je ova priča posebno zanimljiva jer je jedan par od ove petorice ranijih i naš trenersko-igrački tandem sa Svjetskog prvenstva 2006. - Zlatko i Niko Kranjčar.

Ondino i Milton Viera

Davne 1966. na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj Urugvaj je vodio Ondino Viera koji je u momčadi imao svog sina Miltona, inače napadača. Milton je nastupio na sve tri utakmice u skupini postigavši samo jedan gol. Bez njega u sastavu zaigrali su protiv Zapadne Njemačke u četvrtfinalu gdje su poraženi sa uvjerljivih 4:0.

Cesare i Paolo Maldini

Nitko se nije previše bunio kada je Cesare Maldini izabrao svog sina Paola u nacionalnu momčad Italije za Svjetsko prvenstvo 1998. Paolo je bio jedan od najboljih stopera svijeta, a ujedno i kapetan reprezentacije. Upravo je on zabio prvi gol za Azzure na tom turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko i Niko Kranjčar

Niti kod odabira Nike Kranjčara u reprezentativni kadar 2006. nije bilo previše negodovanja javnosti iako su mnogi dvojili je li Niko najbolji odabir za prvu momčad i praktički nositelja igre. Bilo je to vrlo loše Prvenstvo za Hrvatsku koja je turnir u Njemačkoj završila bez pobjede. Mnogi su dio krivnje za to pronašli i u lošem nastupu izbornikova sina.

Ilija i Dušan Petković

Na istom Svjetskom prvenstvu gledali smo još jednu kombinaciju otac/sin i to u momčadi naših susjeda Srba i Crnogoraca. Nakon što je u posljednji čas zbog navodne ozljede (mnogi su tvrdili da je otkaz motiviran političkim motivima) ekipu napustio Mirko Vučinić, izbornik Ilija Petković je kao 23. igrača pozvao svog sina Dušana. Javnost tu odluku nije najbolje podnijela nazvavši je čistim nepotizmom s obzirom da je srpski izbornik napadača zamijenio braničem. Pritisak je bio toliko jak da je Dušan Petković na koncu napustio momčad.

Bob i Michael Breadley

Michael Bradley je u američku reprezentaciju pozvan mnogo prije nego što je njegov otac Bob 2006. preuzeo izborničku palicu. No, upravo je pod očevim vodstvom Michael postao jedan od najvažnijih igrača u reprezentaciju SAD-a koja nastupa i u Južnoj Africi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara