Zadar u europsku elitu samo preko vjetrenjača?

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA po peti je put otišao u grad košarke. Nakon višednevnog slavlja, kakvo su spremni priuštiti samo momci iz Jazina, Zadrom se počela širiti euforija. Tornado je već u Karlovcu, prilikom primanja trofeja, glasno skandirao "Euroliga!", a iste se misli vrte u glavama zadarskih čelnika.

Čak i oni neupućeni u stanje na hrvatskim parketima znaju da je Zadar davno zaslužio najprestižniju europsku ligu. O kvaliteti bi se tu još dalo govoriti, s obzirom na broj klubova koji tu ligu pohodi svake sezone, no to je priča za sebe. Nama je trenutno zanimljivija ona o hrvatskim klubovima, bolje rečeno klubu u Euroligi.

Ta je priča, blago rečeno, zamršena, u nekim segmentima čak i bizarna. No, s istim se problemom bave i neke ozbiljne košarkaške zemlje, stoga od svega ne treba praviti halabuku. S tim se Zadrani svakako ne bi složili jer, osim što nikada nisu bili bliže ostvarenju euroligaškog sna, davno nisu imali momčad za koju mnogi smatraju da bi nas tri godina dostojno predstavljala u Europi.

Kako je poznato, upravo toliko traje ugovor koji klub iz Hrvatske potpisuje s ULEB-om (pod čijim je okriljem Euroliga), i koji našem klubu daje čak trogodišnje pravo igranja iste. Zadar je prošle godine osvojio i Kup i prvenstvo, no to mu nije donijelo gotovo ništa. Ključna će i ove sezone biti matematika, barem tako tvrde akteri. No, nakon Kupa u Karlovcu situacija se, kako to obično biva, poprilično zakuhala.

Zakulisne igre spremaju se ili su već u tijeku, a u Zadru su svjesni da ih samo osvajanje regularnog dijela prvenstva te pobjeda u play offu može spastiti muka. No, čak i u tom slučaju postoji mogućnost da izvise, poglavito radi infrastrukturnih uvjeta. Mnogi pak, ne znaju, da su Zadrani već pregovarali sa Splitom, koji je očigledno spreman ponuditi Gripe, ali i da se na zadarskom Višnjiku gradi zdanje, “kojim se može podičiti malo tko u Europi”, navodi kolega iz Slobodne Dalmacije.

Držimo li se matematike, stvari stoje ovako: Zadrani u džepu trenutno imaju 51 bod, osam više od Cibone. Trogodišnji ciklus bodovanja (koji će kulminirati na kraju ove sezone) Zadru može donijeti ugovor s Euroligom samo u slučaju da bude prvi u regularnom dijelu prvenstva (što donosi novih 8 bodova) te da pobijedi u finalu play offa (plus 15 bodova), ili da bude prvi u regularnom dijelu, te uđe  finale play offa (ukupno 67 bodova). Bude li Cibona druga u Ligi za prvaka, te eventualno izgubi u finalu završnice, Zadranima bi ostalo tek riješiti pitanje tehničkih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bude li Cibona prva u regularnom dijelu, a Zadrani drugi, te uz sve to još izgube od Cibosa u finalu play offa, obje momčadi bile bi izjednačene sa po 66 bodova. No, Vukovi bi u tom slučaju ponovo dobili ugovor zbog dva osvojena prvenstva u tri posljednje sezone. U tom slučaju Zadrani vise, ali prema nekim spekulacijama, ne samo u tom.

Još će se puno riječi napisati na ovu temu, radit će neke “više” sile, a dosta toga ovisit će i o zadarskim čelnicima, bolje rečeno, ozbiljnosti njihove prezentacije tehničkom povjerenstvu Eurolige.

Povjerenstvo će, pak, voditi računa o kompletnoj infrastrukturi, smještajnim kapacitetima, dvorani koja mora imati najmanje 5000 sjedećih mjesta, te nekim drugim pojedinostima. Bez obzira na bodovnu prednost koju Zadrani imaju (ne spominjući pri tom neupitnu kvalitetu i gorljivu želju) postoji mnogo onih koji momčad iz Jazina ne žele vidjeti na europskoj pozornici.

Tri godine prevelik su ulog, a na zadarske molbe uši su začepili i u HKS-u. Prema nekim navodima, u Ciboni već zadovoljno trljaju ruke, zadovoljni zbog novog ugovora. Što im daje toliku sigurnost da će ga dobiti, tek se treba otkriti. Kvaliteta im sasvim sigurno nije jamac, pa će Zadranima, nažalost, trebati puno puno sreće. I opreza...

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara