Zatvorene ZOI u Torinu

UZ VELIČANSTVENI vatromet, glazbu i ples na stadionu u Torinu ugašen je olimpijski plamen, čime su službeno zatvorene XX. zimske olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečanost zatvaranja obilježena je u znaku karnevala, uz nastupe brojnih plesača i pjevača, a posebno oduševljenje publike izazvao je mimohod sportaša - sudionika ZOI. Igre je službeno zatvorio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge, koji je u govoru pohvalio domaćine Igara za odlično obavljen posao, te najavio održavanje XXI. zimskih olimpijskih igara u Vancouveru za četiri godine.

Na ZOI u Torinu sudjelovalo je 2.500 sportaša iz 84 zemalja, koji su se u 16 dana na borilištima borili za 84 kompleta medalja. Najuspješnija zemlja po broju odličja je Njemačka, čiji su sportaši osvojili 29 medalja, od toga 11 zlatnih, 12 srebrnih i šest brončanih, a slijede SAD s 25 medalja (9 zlatnih, 9 srebrnih, 7 brončanih) i Austrija s 23 medalja (9 zlatnih, 7 srebrnih, 7 brončanih).

Hrvatska, čiju je zastavu na zatvaranju nosio vozač hrvatske bob reprezentacije Ivan Šola, na ljestvici je zauzela 16. mjesto s jednim zlatom (Janica Kostelić u kombinaciji) i dva srebra (Janica Kostelić u superveleslalomu i Ivica Kostelić u kombinaciji).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara