zico protiv SP 36

Brazilac Zico, sadašnji japanski izbornik, bio je 80ih i početkom 90ih godina prošlog stoljeća jedan od najboljih nogometaša svijeta. Uostalom malo se igrača, čak i onih najviše svjetske klase, može pohvaliti da su, kao on, bili sudionici triju Svjetskih prvenstava. U dresu reprezentacije Brazila odigrao je 78 utakmica i postigao 54 pogotka.

Spominjemo ove statističke podatke da bismo brojkama potkrijepili stajalište kako je riječ o prekaljenom nogometašu čije mišljenje o natjecanjima za Svjetska prvenstva treba cijeniti. Zico je, naime, prije koji dan, u razgovoru o SP-u 2006. koje će biti održano u Njemačkoj rekao i ovo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ideja da se broj sudionika završnice SP-a povisi sa 32 na 36, po mojem je mišljenju apsurdna. Taj prijedlog je djelo politikanata i nema nikakvo nogometno opravdanje. Već i sa 32 sudionika Svjetska su prvenstva preglomazna i preduga, a daljnje povećanje broja reprezentacija značilo bi za igrače da će morati odigrati više utakmica nego do sada i da će između njih imati manje vremena za oporavak i osvježenje. Najbolji nogometaši koji igraju u europskim klubovima došli su na World Cup 2002. posve iscrpljeni poslije duge i iznimno naporne prvenstvene sezone. Zidanea, Beckhama i Verona nisam mogao prepoznati, toliko su bili tromi i iznureni. Za razliku od njih Brazilci su došli na SP odmoreni i osvježeni i zato su i postali svjetski prvaci. Nadam se da će u FIFA-i prevladati razum i da neće dozvoliti daljnje povećanje broja sudionika SP-a."

Konačna odluka o "formatu" World Cupa 2006. bit će donijeta na sastanku Izvršnog odbora FIFA-e koji će se održati 28. i 29. lipnja u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara