10 000 primatelja sumnjive krvi testirat će se na sifilis?

MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang zatražit će međunarodnu inspekciju zbog sumnje da su tijekom 2000. i 2001. godine iz Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) u bolnice otišle doze krvi zaražene sifilisom, piše u broju od petka "Jutarnji list".

Ako bude potrebno, dodao je Hebrang, na testiranje na sifilis pozvat će se deset tisuća bolesnika koji su primili doze krvi za koju se sumnja da je zaražena.

"Nakon televizijske emisije u kojoj je ponovno otvoren taj slučaj, mislim da je poljuljano povjerenje građana u sigurnost transfuzijske medicine. Zamolio sam dr. Antoinette Kaić-Rak, našu časnicu za vezu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), da osigura dolazak eksperata WHO-a koji bi proveli nezavisnu istragu kako bi smo završili s tom pričom", rekao je ministar Hebrang, prenosi "Jutranji list" .

Ministar Hebran napomenuo je kako se odlučio za međunarodnu arbitražu jer naši najbolji stručnjaci sjede upravo u Zavodu, pa bi to bio sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sumnju da je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u hrvatske bolnice otišlo oko 10.000 doza krvi, koje su možda bile zaražene sifilisom, izrazila je dr. Dubravka Pirc-Tiljak, koja je do 31. srpnja ove godine, kada je dobila otkaz, bila zaposlena u HZTM-u, navodi "Jutarnji list".

Također prenosi riječi ravnateljice Zavoda, Irene Jukić, koja ističe da u posljednjih 39 godina nije zabilježen ni jedan slučaj poslije transfuzijskog sifilisa.

"Nemoguće je da se sifilis prenese krvlju budući da njegov uzročnik, bakterija Treponema pallidum, ne može preživjeti u uvjetima u kojima se čuvaju krvni pripravci", navodi ravnateljica Jukić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara