10. obljetnica Katedre za hungarologiju Filozofskog fakulteta

DVODNEVNIM znanstvenim kolegijem o hrvatskomađarskim kulturnim vezama, koji je započeo danas u Hrvatskom institutu za povijest, obilježit će se 10. godišnjica Katedre za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Četverogodišnji dvopredmetni studij hungarologije na Filozofskom fakultetu pokrenut je 1994. a do danas je diplomiralo 86 hungarologa. Prije tog studija, postojao je samo tečaj učenja mađarskoga.

Dr. Milka Jauk Pinhak podsjetila je kako je pokretanje studija bio rezultat zajedničkih nastojanja hrvatske i mađarske strane. Studij je koncipiran po modelu sličnih neofiloloških studija na Filozofskom fakultetu, a obuhvaća učenje jezika, književnosti, kulturne povijesti, posebnosti mađarskoga kulturnog prostora ,a bavi se i odnosima i međusobnim utjecajima osobito u kulturi i književnosti dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Jauk Pinhak ocijenila je kako taj studij može pomoći da se u budućnosti obrazuju znalci mađarskoga jezika i kulture koji će se moći baviti tim aspektima naše vlastite kulture.

U povodu 10. obljetnice predstavljeni su zbornici radova "Rijeka i mađarska kultura" te "Hrvatsko-mađarski odnosi 1102. -1918", u kojima je radove objavilo 15 mađarskih i 20 domaćih stručnjaka sudionika konferencija povjesničara održane prije dvije godine.

Dr. Dinko Šokčević je rekao kako je zbornik o hrvatsko-mađarskim odnosima namijenjen studentima, povjesničarima i široj publici koja će dobiti uvid u stavove i rezultate dvije povijesne znanosti - Hrvatske i Mađarske.

O mađarsko-hrvatskih književnim vezama u starijoj književnosti govorio je dr. Istvan Loekoes, a o izvorima hungaroloških istraživanja u arhivskim i rukopisnim zbirkama do 1918. u Hrvatskoj predavanje je održao dr. Imre Ress. Dr. Mirko Valentić govorio je o znanstvenoj suradnji hrvatskih i mađarskih povjesničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara