107. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

U SPOMEN na 107. obljetnicu smrti oca Domovine dr. Ante Starčevića danas su predstavnici Hrvatske stranke prava (HSP) i Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) položili vijence na njegov grob u zagrebačkim Šestinama.

Ante Starčević bio je političar, filozof i književnik te jedan od utemeljitelja moderne hrvatske državotvorne ideologije. Rođen je u Žitniku kraj Gospića, 23. svibnja 1823., a umro je u Zagrebu 28. veljače 1896.

Godine 1846. doktorirao je filozofiju prije nego je apsolvirao teologiju.

S prijateljem iz školskih dana Eugenom Kvaterinikom na Saboru 1861. osniva Stranku prava, koja zastupa ideju pune nacionalne slobode i državne nezavisnosti - ´ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku´.

Slavensko je ime smatrao tuđim nadimkom koji obilježava sužnja, a ´slavjanstvo´ i ´slavjansko bratstvo´, ´metafizičkim izmišljotinama i sanjarijama bez sadržaja´.

Kao narodni zastupnik izabran je u Hrvatski sabor 1861., 1865., 1871. Zastupnik je bio i od 1878. do smrti.

Kad je u Stranci prava došlo do raskola, osnovao je s Josipom Frankom 1895. - Čistu stranku prava.

Bio je pristaša ideja Francuske revolucije i prava narodnosti.

Svojim djelima i političkim radom utemeljenim u povijesnom hrvatskom državnom pravu, Ante Starčević je u Hrvatskom saboru položio teorijske osnovice moderne hrvatske nacionalne države. Svojim dosljednjim zauzimanjem za demokratska narodna prava, u narodu je još za života stekao ugled - oca Domovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara