150. obljetnica Zagrebačke nadbiskupije

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA nadbiskupija 11. prosinca obilježit će 150. obljetnicu svojega uzdignuća i osnivanja Hrvatskoslavonske, odnosno Zagrebačke metropolije, izvijestili su danas novinare članovi Odbora za proslavu s pomoćnim biskupom zagrebačkim msgr. Josipom Mrzljakom na čelu.

Poznato je da je prije 150 godina, nakon dugotrajnih nastojanja, Crkva na sjeveru Hrvatske dobila svoju vlastitu crkvenu pokrajinu i to zauzimanjem zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika, bana Josipa Jelačića i Hrvatskog sabora.

Papa Pio IX., 11. prosinca 1852., uzdigao je zagrebačku biskupiju na razinu nadbiskupije, izdvojio je iz Kaločke metropolije u Mađarskoj i utemeljio Hrvatsko-slavonsku crkvenu pokrajinu, odnosno Zagrebačku metropoliju.

Posebno je važno istaknuti da je u sastav Metropolije ušla i Križevačka eparhija što je jedinstven slučaj u svijetu. O tome je danas govorio rektor i župnik Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu Nikola Nino Kekić.

Ta značajna obljetnica Zagrebačke metroplije obilježit će se svečanom večernjom misom u zagrebačkoj katedrali uz sudjelovanje svih biskupa metropolije predvođenih zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom Josipom Bozanićem.

Članovi Odbora su podsjetili da je na taj dan 11. prosinca 1852. datirana bula pape ´Ubit primum placuit´ Pija IX., dokument o uzdignuću zagrebačke biskupije u nadbiskupiju.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić 19. svibnja proglasio je godinu Zagrebačke metropolije koja završava 8. lipnja 2003.

Središnja proslava za Zagrebačku nadbiskupiju bit će 31. svibnja na blagdan Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Za Grkokatoličku eparhiju proslava će biti u Zagrebu 11. svibnja na blagdan svetih Ćirila i Metoda, slavenskih učitelja.

U sklopu obilježavnja obljetnice Nadbiskupije-Metropolije, u Klovićevim dvorima se 11. prosinca otvara izložba na kojoj će biti predstavljen stopedesetogodišnji život te velike crkvene pokrajine.

Posebno će biti predstavljene najzaslužnije osobe za uzdignuće Metropolije i njihovi suvremenici - na prvom mjestu Juraj Haulik, prvi zagrebački nadbiskup i metropolit.

Bit će izloženi liturgijski i uporabni predmeti, vezani uz nastajanje nadbiskupije koji će ukazati na značenje te velike obljetnice.

Svoj doprinos obljetnici dala je i Hrvatska pošta puštanjem u optjecaj prigodne poštanske marke. Autor marke je slikar i grafičar Hrvoje Šercar, a danas ju je predstavila povjesničarka umjetnosti Željka Čorak.

Godina Zagrebačke metropolije proslavljena je u požeškoj, varaždinskoj i dakovačko-srijemskoj biskupiji koje su u sastavu metropolije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara