16 godišnjih nagrada najboljim učiteljima, a prof. r. ivančeviću za životno djelo

Za najznačajnija ostvarenja u prosvjeti u 2002. danas je uručeno 16 godišnjih Nagrada "Ivan Filipović" vrsnim pedagozima, učiteljima i profesorima, a nagradu za životno djelo primio je prof. dr. Radovan Ivančević, jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti i sveučilišnih nastavnika. L

Uručujući nagrade dobitnicima na svečanosti u Dvercima, ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar je naglasio da je to "skromno priznanje za njihov bogati rad, znanje i učiteljsku ljubav, ali ujedno i pokazuje da su te njihove kvalitete prepoznate, a rezultati potvrđeni u struci".

"Od vas se uvijek očekivalo i tražilo više: znanje, razumijevanje i lijepa riječ i tome ste uspjeli", poručio je ministar Strugar nagrađenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobitnik Nagrade Ivan Filipović za životno djelo Radovan Ivančević je dugogodišnji voditelj katedre za povijest umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, utemeljitelj kolegija vizualne kulture na Akademiji za kazalište, film i TV 1970. te katedre za vizualne komunikacije na Arhitektonskom fakultetu. Autor je knjige "Umjetničko blago Hrvatske" objavljene 1986., prve i dosada jedine sinteze interpretacija povijesti umjetnosti Hrvatske od predhistorije do XX. stoljeća. Od 1991. u gimnazijama se primjenjuje njegov projekt četverogodišnje nastave likovne umjetnosti i kulture. Prvi je autor koji je za TV Zagreb 1960. priredio emisiju iz likovnog odgoja i od tada redovito priprema emisije za školski program.

Godišnju nagradu "Ivan Filipović" za područje predškolskog odgoja dobila je Dunja Dizdar, za područje osnovnog školstva Dobrila Ereš, Slavica Kovač, Joso Mažar, Miloš Popović, Danijel Prodan, Marija Šolić i Olga Vojnović. Za područje srednjeg školstva nagradu su dobili Marija Korać, Nina Kovačić, Josip Petrinović i Mary Ann Škare, a u visokom školstvu Dubravka Težak i Jasminka Ledić. Nagradu za područje znanstvenog i stručnog rada dobili su Korad Korlević i Vinka Uzelac.

Predsjednik Odbora za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" Hrvoje Kraljević je podsjetio da se ta nagrada dodjeljuje od 1964. u znak sjećanja na Ivana Filipovića, osnivača Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, čiji moto "Deset puta da se rodim, deset puta bih bio učitelj" već više od jednog stoljeća nadahnjuje generacije hrvatskih učitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara