16 udruga najavilo prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama

Inicijatori kampanje "Javnost ima pravo znati", u koju je uključeno 16 nevladinih udruga, novom sazivu Sabora uputit će prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama jer drže da postojeći na odgovarajući način ne jamči građanima pravo na dobivanje informacija i ne osigurava obvezu državnim tijelima da informaciju ustupe.

To su na današnjem savjetovanju u organizaciji HHO-a o primjeni, prednostima i nedostatcima Zakona najavili stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar, Đorđe Gardašević i Viktor Gotovac. Istaknuli su da Zakon, usvojen sredinom listopada na prijedlog Vlade, ima manjkavosti i nejasnoće o kojima uvelike ovisi i njegova primjena.

To se, upozoravaju, posebno odnosi na institut 'testa javnog interesa' koji je izostavljen iz zakonskog teksta, unatoč preporukama Vijeća Europe i europskim standardima. Institut se primjenjuje u slučajevima ograničenja prava na pristup informacija (državna, vojna, službena, profesionalna ili poslovna tajna), kada je javni interes jači od tog ograničenja i stoga osigurava objavljivanje informacije unatoč tajnosti.

Ključnim nedostatkom drže i to što kod načela prava na pristup informacijama, osim obvezu da informacije koje tijela s javnim ovlastima ustupaju građanima moraju biti točne i potpune, nedostaje i obveza da budu opširne i pravodobne.

Pravni stručnjaci protive se i odredbama po kojima državna tijela mogu odbaciti zahtjev za ustupanjem informacije ako je zahtjev nepotpun, a posebno kritiziraju zakonsku nemogućnost da se u tom slučaju podnese žalba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da zahtjev mogu sastavljati neuke osobe koje ne znaju pravilno napisati što žele saznati, te nužnim drže da im državna tijela pošalju formular kako ispisati zahtjev.

Negoduju i zbog odredbe po kojoj građanin može podnijeti žalbu samo ako dođe do neispunjenja njegova zahtjeva, dakle u slučaju netočne i nepotpune informacije, ali ne i u slučaju kada je informacija, primjerice, stara, neaktualna, ako je točna, ali se ne odnosi na zahtjev itd.

U kampanji "Javnost ima pravo znati", među ostalima, sudjeluju Transparency International Hrvatska, Hrvatski pravni centar, Hrvatsko novinarsko društvo, B.a.B.e., Centar za ljudska prava, Europski pokret, Građanski odbor za ljudska prava, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, Udruga "Potrošač" i druge udruge.

(Hina) tr so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara