25. studenog prosvjed sindikata obrazovanja i znanosti

UJEDINJENI sindikati predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i fakulteta održat će u četvrtak, 25. studenoga, na zagrebačkom Trgu svetoga Marka, prosvjed zbog premalog izdvajanja za školstvo i znanost u prijedlogu proračuna za 2005.

Nastava će toga dana biti održana, rekao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare, najavivši da će prosvjedovati oko dvije do tri tisuće sindikalaca.

Anketa o eventualnom štrajku koju sindikalci provode među roditeljima i u javnosti bit će završena krajem idućega tjedna, rekli su sindikalni čelnici. Pa dosad pristiglim podacima, oko 60 posto studenata i nastavnika u srednjim školama aktivno bi podržalo štrajk.

Ribić se osvrnuo i na reakciju pravobraniteljice za djecu Ljubice Matijević-Vrsaljko koja je osudila postupak sindikata da se preko djece roditeljima šalju anketni upitnici o štrajku.

"Zar je poziv na dijalog nešto nenormalno" upitao je Ribić ustvrdivši da Vrsaljko nakon tih izjava ne može više raditi taj posao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sindikalna tijela tako odluče, štrajk u sustavu školstva i znanosti bit će održan u prosincu, a ne krajem studenoga kako je prvotno najavljeno.

Naime, sindikati su zatečeni viješću da će se proračun izglasavati u studenome, a ne kako je dosad bila praksa, u prosincu. Ima indicija da se proračun izglasava ranije upravo zbog najavljenoga štrajka u sustavu školstva, primjetio je Ribić.

Šest je sindikalnih čelnika danas potpisalo sporazum o zajedničkim aktivnostima, naglasivši kako traže 6,5 posto izdvajanja iz BDP-a za prosvjetu i znanost, umjesto najavljenih 4,4 posto.

Također traže uklanjanje zaostajanja u plaćama od 12 posto, selektivan pristup plaćama te reformu sustava školstva i znanosti.

Nakon konferencije za novinare sindikalci su na Trgu bana Jelačića dijelili letke o razlozima štrajka i aktivnostima sindikata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara