250 tisuća umirovljenika prijeti Sanaderu prosvjedom

"UKOLIKO Vlada Ive Sanadera hitno ne pronađe mjere kojima bi se ublažilo alarmantno stanje umirovljenika, a posebice nakon nedavnih povećanja cijene, svih 250 tisuća članova Matice umirovljenika izaći će na ulice", kazao je danas na konferenciji za novinare čelnik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer.

Inače, riječ je o čovjeku koji je prije samo godinu dana na posebnom primanju premijeru Sanaderu uručio zahvalnicu za Vladina nastojanja da se poboljša položaj hrvatskih umirovljenika. Vijest o tome da je Sanader primio pohvalu, našla se tada i na službenim strancima Vlade. Godinu dana kasnije, sasvim drugačija priča.

Naime, Lokmer je iznio podatak kako gotovo 900 tisuća umirovljenika prima prosječnu mirovinu od svega 1.286 kuna, a s tim iznosom nemoguće je preživjeti. Umirovljenici traže da se što prije ukine tzv "švicarska formula" za usklađivanje mirovina. Ona je, kazali su ispred novinara, glavni krivac stalnog pada vrijednosti mirovine. 

"Hrvatskoj treba usklađivanje mirovina s nominalnim rastom plaća, ali ne način da se to radi svakih pola godine, nego svaka tri mjeseca", poručio je Lokmer premijeru Sanaderu. U suprotnom, umirovljenici će prosvjedovati.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara