270 radnika Remonta Capraga prekinulo štrajk

270 RADNIKA Željezarina Remonta Capraga d.d. prekinulo je štrajk započet 2. listopada zbog neisplaćenih plaća.

Po riječima Ivice Radoševića, glavnog povjerenika podružnice Sindikata metalaca Hrvatske, od direktora Društva Drage Pejića zatraženo je da organizira rad i proizvodnju ili da radnike, osim onih koji su nužni za osnovno održavanje pogona, pošalje na čekanje. Štrajk smo prekinuli jer radnici, nastave li štrajkati, ne bi mogli ostvariti ni svoja radna prava, ni prava na plaće, rekao je za Hinu sindikalni povjerenik Radošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluka o prekidu štrajka donesena je nakon jučerašnjeg skupa zaposlenika radnika Željezare i Remonta Capraga, te skupa zaposlenika Remonta Capraga pred upravnom zgradom poduzeća zbog toga što je 220 od 270 radnika, suprotno prijašnjem dogovoru s Upravom Društva, dobilo minimalne plaće za listopad, i što su pune plaće, osim radnika koji su radili na održavanju, dobili i pojedini radnici koji su štrajkali.

Na jučerašnjem skupu pred upravnom zgradom Remonta Capraga radnici su zahtijevali odgovornost direktora Drage Pejića te da im se isplati razlika između minimalne i pune listopadske plaće.

Pejić je izjavio da su listopadske plaće obračunane prije odluke o isplatama punih plaća te da za vrijeme štrajka može isplatiti samo minimalce.

Remont Caprag jedno je od poduzeća kćeri u vlasništvu Željezare Sisak d.d. u stečaju koje je 80 posto proizvodnje namjenjivalo Željezari.

Zbog nenaplaćenih tražbina od Željezare Remont Caprag nije mogao redovito isplaćivati plaće i radnici su 2. listopada, odlukom sindikalnog povjereništva i štrajkaškog odbora, počeli štrajk, zahtijevajući da se pitanje opstanka i rada Društva rješava u paketu sa Željezarom.

Također traže da ono uđe u sustav vlasnika, Željezare Sisak d.d., kako bi radnici mogli ostvariti svoja prava na zarađene, a neisplaćene plaće i putne troškove, jer su radnici među najvećim vjerovnicima poduzeća. Od tih zahtjeva, naveo je Radošević, radnici ne odustaju i traže da Vlada o njihovoj sudbini odlučuje u paketu sa Željezarom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara