30 poginulih u zrakoplovnoj nesreći u Iraku

29 RADNIKA iz Turske i jedan Amerikanac poginuli su u zrakoplovnoj nesreći koja su u utorak dogodila dva i pol kilometra sjeverozapadno od Balada, glavne logističke baze američkih snaga u Iraku, udaljene 80-ak kilometara od Bagdada.

Kako javljaju dopisnici svjetskih medija iz Iraka, zrakoplov Antonov 26 srušio se u gustoj magli nedaleko aerodroma Balad pri čemu je smrtno stradalo 30 osoba, dok su dvije osobe u nesreći ozlijeđene. Izviješća o težini njihovih ozljeda za sad nisu dostupna.

Srušeni zrakoplov navodno je letio za kompaniju iz Moldavije, a prema Baladu je poletio iz zračne luke u Adani u Turskoj oko 6 ujutro po lokalnom vremenu. Letjelica se srušila nakon što je u zraku provela 6 šest sati pri čemu pilot nije javljao o bilo kakvim problemima.

CNN Turk izvijestio je kako je Antonov prevozio 30 putnika i 5 članova posade iz Turske, Moldavije, Rusije i Ukrajine, a pripadao je zračnoj kompaniji Aerian Tur Airlines. Poginuli radnici bili su djelatnici turske građevinske tvrtke Kulak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonov 26 je prilično pouzdan zrakoplov ruske proizvodnje koji se često koristi za prijevoz ljudi i opreme u azijskim zemljama, ali i šire. U posljednjih nekoliko godina zrakoplov i njegove inačice korišteni su u razne svrhe u gotovo svim ratom pogođenim područjima od srednje Azije, preko Europe pa do Afrike.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH istim se letjelicama služio UN za prijevoz svojih djelatnika kao i za transport humanitarne pomoći, a većim brojem takvih zrakoplova raspolagalo je bivše Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo (JRV). Svi su jugoslavenski Antonovi kasnije postali dio flote srbijanskih zračnih snaga.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara