300 godina od dolaska franjevaca u Ilok i blagdan sv. Ivana Kapistrana

Misnim slavljem, koje je u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, proslavljen je danas blagdan svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika Iloka, i 300. obljetnica dolaska franjevaca iz bosanskoga mjesta Olova u Ilok.

Prije mise mnogobrojni su vjernici u procesiji prošli iločkim parkom.

Prema povijesnim podatcima, franjevci su u Iloku još od godine 1343. Nakon pak što je 1704. spaljeno Gospino svetište i franjevački samostan u bosanskome mjestu Olovu, tamošnji franjevci i katolici iz Bosne dolaze u Ilok te preuzimaju skrb o vjernicima i obnavljaju samostan i crkvu, koja je od godine 1700. posvećena talijanskom franjevcu sv. Ivanu Kapistranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjevac, sveti Ivan Kapistran (1386.-1456.), proputovao je gotovo cijelu Europu kao papin poslanik, propovjednik i organizator borbe protiv Turaka. Posebno se istaknuo vodeći križare u obrani Beograda od Turaka godine 1456. Papa Kalist III. u spomen na tu pobjedu uvodi blagdan Preobraženja Kristova. Sveti Ivan Kapistran umro je 23. listopada te iste 1456. godine u Iloku, a ne zna se točno gdje je njegov grob.

(Hina) xdra ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara