39 mrtvih i 51 nestalih nakon eksplozije u ukrajinskom rudniku

EKSPLOZIJA metana u rudniku ugljena Zasiadko u okolici Donjecka na istoku Ukrajine usmrtila je najmanje 39 rudara, a još 51 ih je nestalo tako da postoji izgledna mogućnost da se broj mrtvih još poveća, priopćio je glasnogovornik za izvanredna stanja Igor Krol.

Nakon eksplozije je buknula vatra koja i dalje plamti u rudniku u kojem je u trenutku nesreće bilo 457 rudara. Obitelji rudara jutros su se okupile ispred rudnika čekajući vijesti o svojim bližnjima. Nakon eksplozije počela je velika operacija spašavanja u kojoj sudjeluje 65 spasilačkih ekipa i 20 bolničkih vozila.

Zasiadko je jedan od najvećih rudnika u Ukrajini u kojem radi više od 10 tisuća rudara, a proizvodi se i do 10 tisuća tona ugljena svaki dan. No, Zasiadko je također ozloglašen zbog loših sigurnosnih standarda nakon što je bio poprištem nekolicine smrtonosnih nesreća. Jedan od razloga za to su i plaće rudara, koje ovise o količini iskopanog ugljena, zbog čega rudari često zanemaruju sigurnosne standarde i nastavljaju s radom usprkos velikoj koncentraciji metana, plina koji je izazvao većinu nesreća u rudniku.

Mjesto nesreće posjetio je i premijer Viktor Janukovič, a njegov zamjenik Andrej Kljujev najavio je kako će istragu o okolnostima nesreće provesti komisija koju će predvoditi osobno.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara