48 posto Hrvatai 35 posto Hrvatica s prekomjernom težinom

PROCJENUJE se da 48 posto muškaraca u Hrvatskoj i 35 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, upozorava Udruga za prevenciju prekomjerne tjelesne težine u povodu prvog hrvatskog kongresa o debljini koji se od 3. do 6. travnja održava u Rapcu.

Treba li se osoba zabrinuti zbog svoje težine može se izračunati pomoću Indeksa tjelesne mase (ITM) tako da se težina osobe u kilogramima podjeli s visinom u metrima na kvadrat.

Na primjer, visina od 1.72 metra množi se sa 1.72, što iznosi 2.95. Zatim se težina osobe od, primjerice, 80 kilograma dijeli s 2.95 pa se dobije ITM 27,1.

Osobe s indeksom manjim od 20 su pothranjene, one između 20 i 25 idealne su tjelesne težine, ITM između 25 i 30 ukazuje na pretjeranu težinu, a iznad 30 označava pretilost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je prekomjernu težinu bolešću još 1948. godine, a nedavno je objavila da je to najveći svjetski kronični zdravstveni problem.

Debljina postaje jednim od vodećih problema u svijetu jer uzrokuje velik broj bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, bolesti jetre, artritis, poremećaji disanja, problemi s metabolizmom i slično.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi zdravstvene zaštite osoba s prekomjernom težinom su izrazito visoki, ocjenjuje WHO, jer izravni troškovi liječenja brojnih oboljenja čine pet do 10 posto troškova zdravstvene zaštite.

U troškove debljine ubrajaju se i oni neizravni, kao što su smanjena radna produktivnost i troškovi invalidskih umirovljenja.

Velika Britanija zadnjih 20 godina bilježi porast pretilosti do 21 posto, pa je taj poremećaj nedavno proglasila epidemijom. U SAD-u je pretilo preko 60 posto odrasle populacije i 14 posto djece.

U svijetu ima 22 milijuna djece ispod pet godina s pretjeranom težinom, a dokazano je da pretjerano debljanje djece u dobi između četiri i pet godina povećava opasnost od pretilosti u kasnijoj dobi.

Udruga za prevenciju prekomjerne težine održat će u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu 4. i 5. travnja predavanja "Debljina žena u menopauzi" i "Aromaterapija i prehrana u očuvanju zdravlja", te radionicu zdravog kuhanja "Proljetno čišćenje organizma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara