80 posto bolničke opreme u Zagrebu spremno za otpis

80 posto bolničke opreme u Zagrebu spremno za otpis

OKO 80 posto bolničke opreme u pet zagrebačkih bolnica starije je od 10 godina, što je rok nakon kojeg se oprema otpisuje jer je opasna po zdravlje pacijenata i bolničkog osoblja, javlja Jutarnji list.

Neki od aparata koji se koriste u zagrebačkim bolnicama stariji su od 50 godina, a većina opreme nabavljena je tijekom 60-ih i 70-ih godina.

Rebro tako posjeduje zubarski rentgen aparat iz 1955., kojemu mjesto nije u bolnici nego u muzeju. Radiološka oprema u KB Merkur stara je 30 godina, koliko su otprilike stari i aparati za terapiju kisikom odnosno anesteziju u bolnici na Šalati.

Takva oprema funkcionira samo zahvaljujući vrlo pedantnom servisiranju, saznaje Jutarnji list od ravnatelja zagrebačkih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nabavku nove bolničke opreme potrebne su milijarde kuna, a za te je svrhe ove godine iz državnog proračuna predviđeno samo 27,7 milijuna kuna.

Što se tiče KBC-a Zagreb, resorni ministar Andrija Hebrang smatra apsurdnim činjenicu da se u proteklom vremenu nabavljala vrlo skupa oprema koja se koristi za mali broj zahvata, dok u isto vrijeme u najvećoj bolnici u državi nedostaje linearni akcelerator.

Hebrang dodaje kako će se visoko sofisticirana oprema u budućnosti nabavljati samo za one bolničke centre koji ih mogu u potpunosti iskoristiti, te da će prioritet biti nabava uređaja od vitalne važnosti za bolesnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara