9 Palestinaca ubijeno, 8 u izraelskom napadu na Gazu

OSAM je Palestinaca, među kojima jedno dijete i jedna trudnica, ubijeno u ponedjeljak u napadu izraelske vojske u pojasu Gaze, a devetu su žrtvu ubili vojnici na Zapadnoj obali.

Jačanje vojnih opeacija u pojasu Gaze teži uništiti infrastrukturu radikalnih palestinskih skupina. Nakon izraelskog upada u pojas Gaze, islamski militantni pokret Hamas ispalio je rakete na mjesto Sderot u Izraelu pri čemu nije bilo žrtava, javlja agencija AFP.

U Washingtonu je State Department u ponedjeljak izrazio zabrinuost zbog izraelskih napada na palestinske civile, poglavito zbog ´rastućeg broja rušenja kuća i ubojstava civila´. Washington ipak ističe da se hebrejska država ima pravo braniti ´od terorizma´:

Izraelski tenkovi i vojnici upali su u ponedjeljak u izbjeglički logor Bureij u pojasu Gaze, samo nekoliko sati nakon što je izraelska vlada odlučila pojačati napade na uporišta palestinskih militanata. Među ubijenima u sukobu je i tridesetrogodišnja trudnica koju su usmrtile leteće krhotine kada je vojska raznijela u zrak tri kuće, koje su bile vlasništvo dvojice bombaša sumoubojica i jednog traženog militanata.

Palestinci nazivaju uništavanje obiteljskih kuća militanata kolektivnom kaznom, a Izrael to smatra taktikom odvraćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U napadu je ubijen i trinaestogodišnjak te šest mladih Palestinaca a ranjeno je 35 osoba.

Na Zapadnoj obali, palestinski soboslikar usmrćen je hicima izraelskih vojnika dok je odlazio na posao. Umro je na putu do bolnice.

Palestinska vlast je u posebnom priopćenju radikalne skupine kao što je Hamas nazvala odgovornima za izraelsko nasilje jer one odbijajući prekinuti protuizraelske napade te skupine pružaju Izraelu izgovor za nastavak operacija.

Palestinski čelnik Jaser Arafat je pritom optužio Izrael da provodi vojnu operaciju kako bi ´spriječio Palestince da provedu reforme´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara