ABBAS NE PORIČE POSTOJANJE PROBLEMA S ARAFATOM

Palestinski premijer Mahmud Abbas u četvrtak je u govoru održanom pred članovima palestinskog parlamenta izjavio kako ne poriče postojanje problema između njegove vlade i predsjednika Jasera Arafata te je pozvao da se pokuša pronaći rješenje za njih. L

"Ne mogu poreći postojanje problema u administrativnim odnosima između vlade i predsjedništva", kazao je Abbas na posebnoj sjednici parlamenta. "Taj problem treba iz temelja riješiti".

Abbas je okrivio Izraelce za nedovoljnu angažiranost na mirovnom procesu i za neuspjeli prekid vatre što su ga proglasile palestinske militantne skupine.

U govoru održanom pred parlamentarcima palestinski je premijer kazao kako smatra da sedmotjedni prekid vatre nije uspio jer su izraelski vojnici ubijali islamske militante, a u pozadini svega stoji politička odluka. Nasuprot tomu, Izraelci za neuspjeli prekid vatre okrivljuju počinitelje palestinskog samoubilačkog napada na autobus u Jeruzalemu u kojemu je 19. kolovoza poginula 21 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Abbas je u govoru pred parlamentom, u kojem je sumirao 100 dana njegove vlade, pozvao međunarodnu zajednicu da se "snažnije angažira na nastojanju da se očuvaju smjernice mirovnog procesa" čiji bi krajnji ishod bilo osnivanje palestinske države.

Također je pozvao Sjedinjene Države da prestanu "bojkotirati" palestinskog predsjednika Jasera Arafata koji je "legitimni predsjednik" Palestinaca. Istaknuo je kako smatra da Washington nije učinio dovoljno da se izraelska vojska spriječi u napadima te da se unaprijede "smjernice mirovnog plana".

Palestinski premijer isključio je mogućnost pribjegavanja sili protiv palestinske oporbe, posebno protiv dvaju glavnih islamističkih pokreta - Hamasa i Islamskog džihada. Kazao je kako će radije nastaviti pregovarati s militantima nego pokrenuti kampanju protiv njih. "S palestinskom smo oporbom uspostavili kontakt putem ministara, zastupnika i važnih osoba. Oni su nas saslušali i surađivali su s nama", rekao je Abbas.

Ispred zgrade parlamenta tijekom posebne sjednice parlamenta okupilo se oko 200 aktivista Fataha i nekoliko maskiranih muškaraca koji su razbili vrata na zgradi i nekoliko prozora. Nenaoružani čuvari uspjeli su ih spriječiti u pokušaju ulaska u zgradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara