Abbas pozvao Izrael da brzo odgovori na uvjete za primirje

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u četvrtak Izrael da brzo odgovori na uvjete koje su militantne palestinske skupine postavile u zamjenu za službenu objavu prekida sukoba.

"Mi smo zainteresirani za objavu primirja i o tome smo obavijestili Izraelce a oni moraju odgovoriti a ne čekati dva ili više tjedana jer ovo stanje više ne može čekati", rekao je Abbas novinarima prije polaska na šestodnevni put u Kairo, Moskvu i Tursku a nakon susreta sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država Williamom Burnsom.

Na tiskovnoj konferenciji u Ramallahu prije susreta s Abbasom, Burns je rekao da je "vrlo ohrabren" koracima koje novi palestinski predsjednik poduzima kako bi osigurao mir i stabilnost i izraelskim reakcijama na njih.

"Ključno je za sve nas da iskoristimo ovu prigodu", rekao je Burns koji se prethodno sastao s palestinskim premijerom Ahmedom Kureijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinski predsjednik Abbas je ranije u intervjuima arapskim listovima izjavio da bi Izrael i Palestinci mogli objaviti zajednički službeni prekid vatre u sljedeća dva tjedna, no dodao je da do njega ne može doći ako Izrael ne pristane na palestinske uvjete koji uključuju okončanje napada na militantne u bijegu, povlačenje iz gradova na Zapadnoj obali i oslobađanje "značajnog" broj zatvorenih palestinskih aktivista.

Izraelski premijer Sharon je pohvalio Abbasa i obećao ustupke. Izrael je obećao i da će biti suzdržan u progonu militanata no ne i u slučaju "tempiranih bombi". Očekuje se da će se dva čelnika sastati u tijekom sljedeća dva tjedna, izvijestio je izraelski dnevnik Yediot Ahronot.

(Hina) xakoz ysdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara