Adlešić i Friščić: Do sredine prosinca nema pregovaranja o koaliciji

NA PRESSICI održanoj netom nakon sastanka predsjednika HSS-a i HSLS-a, a kojemu je nazočilo izaslanstvo HDSSB-a, Đurđa Adlešić i Josip Friščić su rekli kako pregovaranja o koaliciji neće biti do sredine prosinca.

Friščić je rekao kako nema pregovaranja oko bitnih poglavlja do 16.12. kada bi predsjednik Mesić trebao imati konačne službene rezultate parlamentarnih izbora. Za to vrijeme HSS i HSLS će razgovarati sa svim strankama potencijalnim koalicijskim partnerima jedne od dviju najjačih pojedinačnih stranaka (HDZ ili SDP).

Nakon što Mesić dobije rezultate počet će pregovori žuto-zelenih o programima koji se sastoje od ukupno 20 poglavlja. Nakon tih pregovora bit će potpisan ugovor o programu, a tek nakon njega potpisat će se koalicijski sporazum s jednom od dviju najjačih stranaka.

Navedena poglavlja sastoje se od poznatih točaka HSLS-ove i HSS-ove politike poput šest milijardi kuna za revitalizaciju poljoprivrede, 1.500 kuna minimalne mirovine, decentralizacija državnih financija, jačanje lokalne samouprave, proglašenje ZERP-a, referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez te implementaciju radnog zakonodavstva kojim između ostalog treba biti reguliran i rad nedjeljom..

Milanović Čehoku na kavi: Sastavljam Vladu

Upitana hoće li period do 16. prosinca kao relativno duga neizvjesnost iziritirati biračko tijelo, predsjednica HSLS-a je rekla da je bolja tako nego da se "u dva tri sata potpiše koalicijski sporazum, a onda imate četiri godine muke."

"Moglo se to učiniti u nedjelju navečer kada su se dijelile fotelje na sve strane" - kazala je Adlešić dodajući da su se oni odlučili na prvu varijantu.

U pogledu žuto-zelenog tima koji će pregovarati o koaliciji, pojašnjeno je kako u njemu neće sjediti predsjednici stranaka već potpredsjednici i to dva iz redova HSS-a i jedan iz HSLS-a.

Adlešić i Friščić su demantirali da je do sada "išta uglavljeno" sa Sanaderom, a HSLS-oca čelnica je također rekla kako "nam nitko nije ponudio Vladu u kojoj je Čačić zamjenik premijera", te pri tom rekla "a znamo da se on nudio".

Đurđa Adlešić je potvrdila da su njen zamjenik Ivan Čehok i šef SDP-a Zoran Milanović danas popili kavu ili čaj u Importanne centru, no uglavnom su razgovarali o lokalnim problemima. Dodala je kako Milanović Čehoku nije propustio reći da sastavlja Vladu.

Na stolu se nalazi šest milijardi kuna

Šef HSS-a se osvrnuo na izjave Borisa Kunsta, sindikalca u redovima HDZ-a, koji je rekao kako je sve već dogovoreno s HDZ-om, te je rekao: "Friščić nije Boris Kunst koji u petak vodi demonstracije pred Vladom, a u ponedjeljak se učlanjuje u vladajuću stranku"

Friščić je ostao kod svoje izjave da će najprije razgovarati s relativnim pobjednikom izbora (HDZ-om), a osvrnuo se i na najave o mogućoj pobuni članstva HSS-a u slučaju da "seljaci" koaliraju s HDZ-om.

Rekao je naime kako se na današnjem sastanku radila isključivo analiza izbornih rezultata, a ne analiza članstva, zbog čega se još uvijek ne znaju međustranački odnosi nakon izbora.

Friščić se također osvrnuo na Jambin zaokret od jučer, kada je Stipe Gabrić Jambo rekao kako nema šanse da podrži priklanjanje HDZ-u, te je rekao "jeste vidjeli kako se moji članovi bez stege discipliniraju".

Kune crvene i plave boje

Nadovezujući se na najavljene moguće pobune članstva, Friščić je rekao kako se trenutno na pregovaračkom stolu nalazi šest milijardi kuna za revitalizaciju seoskih gospodarstava:

"Sada nam je jasno da netko želi da to budu kune crvene boje, a netko da budu plave boje. Za nas je bitno da budu kune." - kazao je Friščić dodajući da se to odnosi i na njihov uvjet da umirovljenici dobiju minimalno 1.500 kuna mirovine.

Friščić se osvrnuo i na istup Ljubice Lalić koja je rekla kako je HSS-ova baza protiv koaliranja s HDZ-om, a na što je rekao kako je "HSS stranka od 38.000 članova" te kako se ne bi složio da "stvari tako stoje".

"Demokratska smo stranka i svatko ima pravo na svoje mišljenje." - rekao je šef "seljaka".

I.K./A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara