Adlešić: Milanović je bolji premijerski kandidat

ĐURĐA ADLEŠIĆ je nakon sastanka komentirala vijest da je SDP povukao Jurčića kao premijerskog kandidata te je kazala kako je Milanović bolji kandidat za premijera od Jurčića.

Dodala je da će se o tome danas razgovarati i da bi to moglo utjecati na odluku HSLS-a. Friščić kaže kako mu je drago što se napokon zna s kim će razgovarati jer su to mogli činiti dosad s pogrešnim čovjekom.

"Mislim da je Milanović puno bolji kandidat za premijera od gospodina Jurčića. I dalje sam stava da su to trebali reći prije izbora, a to sam jutros rekla i Milanoviću u telefonskom razgovoru", kazala je Adlešić, a zatim je upitana što ta promjena znači za HSLS i njegovo postizborno opredjeljenje, kaže: "ne znam, moram razgovarati s kolegama, no promjena je važna i može utjecati na odluku".

Vezano za Milanovićevu odluku rekla je i da mu je sama savjetovala da to učini, ali nekoliko dana prije izbora, jer bi na taj način dobio više glasova.

"Ova promjena ne mijenja broj saborskih mandata, ali možda mijenja percepciju u javnosti koja ovih dana nije znala kome predsjednik države, dogodi li se takva mogućnost, može iz te opcije ponuditi mandat za sastav vlade", rekao je šef HSS-a. Upitan za komentar percepcije javnosti da je HSS bliži HDZ-u, Friščić je odgovorio: "Ne znam po čemu".

Što se tiče eventualnog animoziteta između njene stranke i HNS-a ukoliko se nađu u istoj vladi, kaže: "ja nemam taj problem".

Đurđa: Mogu sad ispričat vic?, Friščić: Nemoj

Predsjednik je očigledno šarmirao šeficu HSLS-a, pošto je sva uzbuđena upitala svog političkog muža Jožu Friščića "Jel mogu sad ispričati vic?", na što je on reagirao sa "Nemoj...", no bit će da možemo samo zamisliti koliko se smijala kada ga joj je Mesić ispričao, kad nije izdržala nego ga prepričala.

"Predsjednik je rekao da smo mi kao u vicu o lisici koju svi gule, a lisica si misli, proći će i to preko glave", kazala je Adlešić, no svi su se samo pogledali, čak i bez kurtoaznog smijeha.

ZERP je proglašen, nemamo što inzistirati

"Program" HSS-a i HSLS-a predviđa velika i dugoročna opterećenja za proračun, poput onoga o financiranju malih poljoprivrednih gospodarstava sa 6 milijardi kuna godišnje u idućih deset godina, osim toga i primjenu ZERP-a od početka sljedeće godine, koji bi se mogao ispostaviti kao prepreka za ulazak u EU.

"Sabor je donio odluku, a opet se raspravlja u javnosti treba li se ZERP proglasiti", kaže Friščić i dodaje da se nitko nema što ljutiti na to. Što se tiče oživljavanja sela, šef seljaka tvrdi da su njihov program izrađivali stručnjaci, te da modeli kakve oni predlažu postoje u sjevernoj Italiji i Austriji "gdje se na svakom brežuljku vidi dim", što znači da netko živi ondje.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara