Afganistan: Loya Jirga na rubu neuspjeha

AFGANISTANSKA ustavna skupština Loya Jirga našla se u četvrtak na rubu blokade nakon što brojni izaslanici već drugi dan prosvjeduju protiv predloženog ustava s velikim ovlastima predsjednika države Hamida Karzaija.

Oko 150 od 500 izaslanika inzistira na glasanju kakvo će državno uređenje uopće imati Afganistan prije nego što se povede rasprava o Karzaijevom predloženom nacrtu ustava.

"Loya Jirga se kreće prema potpunoj blokadi. Izaslanici odbijaju sudjelovati u skupnim raspravama o nacrtu ustava već drugi dan", rekao je Karim Aimaq, bivši gradonačelnik Kabula i vođa prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Karzai ima veliku potporu međunarodne zajednice za svoj predloženi ustav i smatra ga se jedinom osobom u državi dovoljno sposobnom održati na okupu sve afganistanske frakcije.

Za usvajanje ustava, koji bi omogućio održavanje prvih afganistanskih općih izbora sljedeće godine, potrebna mu je obična većina izaslanika Loye Jirge. Ranije je najavio da će se kandidirati na izborima samo ako ustavom budu prihvaćen snažan predsjednički sustav.

Prosvjednici, koje predvode čelnici nekadašnjeg protutalibanskog Sjevernog saveza, tvrde da će njihovim izostankom s glasanja odluke skupštine izgubiti legitimitet. Kako je sukob izaslanika rastao tako je stranim novinarima zabranjeno praćenje rasprave, a i državna je televizija prekinula izravan prijenos zasjedanja.

Prosvjednici također optužuju Karzaija da uz američku potporu kupuje glasove izaslanika raznim obećanjima i zahtijevaju snažniju ulogu parlamenta i prenošenje dijela predsjedničkih ovlasti na vladu, odnosno premijera.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara