Afganistan: U nemirima tijekom prosvjeda zbog karikatura poginulo četvero

U NEMIRIMA koji su u utorak izbili na sjeveru Afganistana tijekom masovnih prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, poginula su najmanje četiri Afganistanca, desetine osoba su ranjene, UN je evakuirao svoje osoblje a NATO je poslao pojačanja.

Prosvjednici su naoružani puškama i granatama napali bazu NATO-a u Maymani, izoliranom gradu na sjeverozapadu Afganistana. Gomila je zapalila vozila NATO-a i pripadnika misije UN-a smještene uz bazu mirotvoraca. U sukobu koji je izbio četiri su prosvjednika ubijena, a više desetina je ranjeno, među kojima i nekoliko norveških pripadnika Tima za rekonstrukciju u sklopu mirovnih postrojba, objavila je mjesna policija. Pripadnici NATO-a upotrijebili su suzavac da rastjeraju okupljenu gomilu, a glasnogovornik NATO-a u Kabulu Cosimo Argentieri rekao je da su britanske postrojbe u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu poslane kao pojačanje u Maymanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nasilje u Mayamani samo je dio u nizu sukoba koji su izbili diljem Afganistana zbog spontanih prosvjeda gnjevnog muslimanskog stanovništva.

Tri Afganistanca ubijena su u ponedjeljak na istoku Afganistana i u blizini Kabula, u sličnim prosvjedima protiv objavljivanja karikatura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara