Afganistanka odsječenog nosa je fotografija godine

Foto: Time

ŠOKANTNA fotografija 18-godišnje Afganistanke Bibi Aishe kojoj je suprug, nakon što ga je napustila, po talibanskom zakonu odsjekao uši i nos, najbolja je u izboru World Press Photo za 2010., objavljeno je na stranicama ove ugledne novinarske nagrade.
 
Uznemirujući portret već je objavljen na naslovnici časopisa Time, što je u SAD-u izazvalo žestoku polemiku smije li se tako mučan prizor medijski iskorištavati. Aisha, djevojka iz afganistanske pokrajine Oruzgan, pobjegla je od nasilnog muža kod obitelji gdje je uskoro pronašla skupina talibana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što joj je vojni zapovjednik izrekao presudu na licu mjesta, šogor ju je polegao na tlo, da bi joj suprug odsjekao prvo uši, a potom i nos. Obitelj ju je tada napustila, spasili su je humanitarci i američka vojska koji su je prebacili u SAD gdje je podvrgnuta plastičnoj operaciji.

"To je divna, drugačija, zastrašujuća fotografija. Ne govori samo o jednoj ženi, nego o stanju žena u svijetu", izjavio je član žirija Vince Alleti. Autorica nagrađene slike Jodi Beiber dobila je 10 tisuća eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara