AFP o koncertu: Thompson je bio odjeven u crno, baš kao i hrvatski fašisti u vrijeme ustaškog režima

OTPRILIKE 60 tisuća ljudi pojavilo se na koncertu Marka Perkovića Thompsona, "kontroverznog hrvatskog pjevača poznatog po svojim simpatijama prema nacističkom režimu tijekom Drugog svjetskog rata", prenosi AFP.

Hrvatski ogranak Helsinškog odbora za ljudska prava, prenosi agencija nadalje, prije koncerta je izdao priopćenje u kojem prije svega upozorava na pjesmu "koja počinje sa stihom koji se koristio kao pozdrav tijekom nacističkog režima" ("Za dom spremni", op.a.).

Unatoč njihovom upozorenju, koncert na zagrebačkom glavnom Trgu privukao je "entuzijastičnu gomilu i Perković je izveo spornu pjesmu".

"Kao i obično, Perković, 41, je bio obučen sav u crno, baš kao i hrvatski fašisti za vrijeme ustaškog režima", prenosi agencija.

U izvještaju se spominje i kako je Thompson poručio posjetiteljima da mole za Mirka  Norca, "bivšeg generala u petak osuđenog na sedam godina zatvora zbog svoje uloge u masakru nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na Index (doduše, napisali su "Indixe"), AFP prenosi kako je "grupa mladih prije koncerta izvikivala antisrpske slogane i pjesme koje veličaju ustaški režim".

Osim što im se potkrala greška s imenom portala na kojeg se pozivaju, izvjestitelji AFP-a zaletjeli su se u još nekoliko stvari. Tako, nesigurni valjda u to je li Thompson grupa ili pjevač (strane agencije nerijetko se ogriješe o tu nepoznanicu, pa Thompsona nazivaju rock grupom), hrvatskom su pjevaču umjetničko ime napisali pod navodnicima.

Uz članak je, između ostalog, priložena i arhivska fotografija zagrebačkog trga, uz koju stoji napis "gomila na zagrebačkom trgu". No, agencija je, kako se čini, i trg promašila, pa su prikazali onaj Markov.

K.C.
Foto: Goran Perešin
Video: Tomislav Brdjanović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara