Agencija za fundamentalna prava danas počinje s radom

VIJEĆE EUROPE  danas će u Beču inaugurirati EU-ovu Agenciju za fundamentalna prava, koja će nakon inauguracije moći početi s radom.

"Mandat agencije, koji je jasno ograničen pravnim poretkom Unije, poštuje prevladavajuću ulogu Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava kao vodećih institucija za obranu ljudskih prava u Europi. Regulacije Agencije priznaju dosadašnji rad koji je napravilo Vijeće, a dosadašnja suradnja rezultirala je mnogim smjernicama koje će u budućnotsi osigurati sinergiju i komplementarnost ove dvije institucije", stoji u najavi Vijeća Europe.

Ideja o nečemu sličnom Agenciji pojavila se još krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, u Kölnu. No, tek je na sastanku Vijeća Europe 12. i 13. prosinca 2003. predloženo da se tadašnjem Europskom centru za praćenje rasizma i ksenofobije poveća krug djelatnosti. U lipnju 2005. je izdana i naredba da se Centar pretvori u Agenciju.

To ne znači da će Agencija narušiti borbu protiv rasizma i ksenofobije, nego da će proširiti svoj krug djelovanja i time, nadaju se u Vijeću Europe, biti efikasnije sredstvo osiguravanja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke grupe su upozorile da je politizacija dovela do toga da se Agencija otvori prije nego što je spremna početi s radom.

Na današnjoj ceremoniji bit će prisutna velika imena: predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering, te njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara