Agencija za telekomunikacije objavila popis rizičnih brojeva

S CILJEM zaštite korisnika telekomunikacijskih usluga svih mrežnih grupa, Hrvatska agencija za telekomunikacije danas je na svojoj web stranici www.telekom.hr, objavila popis rizičnih brojeva, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u povezanosti s tzv. "dialerima".

Lista brojeva se ažurira od strane operatora, koji su prema Zakonu o telekomunikacijama dužni zaštiti krajnjeg korisnika od zlouporaba i prijevara u javnoj telekomunikacijskoj mreži, a popis rizičnih brojeva možete pogledati ovdje.

U prosjeku tri tisuće korisnika mjesečno, iz svih mrežnih grupa, ostvarilo je pozive prema navedenim destinacijama, iznad deset tisuća minuta poziva mjesečno ostvareno je prema istim, te zbog mogućnosti povezivanja s pozivima prema domaćim davateljima usluga pristupa Internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontaktu s korisnicima, ustanovljeno je da korisnik nije birao navedeni broj te da je istovremeno koristio uslugu Interneta. Navedeni je broj proglašen zlorabljenim i onemogućen je pristup istome.

Korisnici, čiji su veliki iznosi telefonskih računa po jednom pozivu, kažu da je poziv prema sumnjivom broju uspostavljen bez njihovog znanja.

Korisnici mogu izrijekom tražiti zabranu uspostave poziva prema ovim visokorizičnim brojevima, navodi se u priopćenju koje u ime Hrvatske agencije za telekomunikacije potpisuje Petra Škof Mikulek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara