Agencija za zaštitu osobnih podataka osudila objavu imena prepisivača na webu

Agencija za zaštitu osobnih podataka osudila objavu imena prepisivača na webu

DRŽAVNA Agencija za zaštitu osobnih podataka napokon je donijela zaključak u slučaju objave imena studenata zagrebačkog FER-a koji su uhvaćeni u prepisivanju na pismenim ispitima.

Agencija je na Indexov upit odgovorila kako objava imena na oglasnoj ploči FER-a ne predstavlja kršenje prava na zaštitu osobnih podataka, budući da su sami studenti dali privolu na takvo što, ali s druge strana smatra da objava imena na webu fakulteta ipak nije primjerena.

Agencija navodi kako su u konkretnom slučaju studenti po primitku Rješenja kojim je izrečena odgovarajuća stegovna mjera upoznati sa načinom objavljivanja iste, obzirom da je u točki II izreke predmetnog rješenja naznačeno kako će izrečena mjera biti objavljena na oglasnoj ploči Fakulteta za studente i na Internet stranicama Fakulteta.

Rješenja koja su studentima uručena i gdje su se oni nakon što su upoznati sa sadržajem istih odrekli prava na žalbu mogu se smatrati privolom u smislu Zakona o zaštiti osobnih podatka, navodi se u odgovoru Agencije na upit Indexa.

Naime, temelj za sakupljanje i obradu osobnih podatka je privola ili poseban zakon, poručuju  iz Agencije, te dodaju kako se u smislu odredbe članka 7. stavak 1. i 2. Zakona, osobni podaci smiju prikupljati i dalje obrađivati uz privolu ispitanika i u slučajevima određenim zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz pojašnjenjenja termina privola ispitanika proizlazi kako je to slobodno dano i izričito očitovanje volje ispitanika kojom on izražava svoju suglasnost s obradom njegovih osobnih podataka u određene svrhe, pojašnjavaju u Agenciji.

Shodno gore navedenom proizlazi da je u konkretnom slučaju dana privola za obradu osobnih podataka, odnosno njihovu javnu objavu, smatraju u Agenciju.

Međutim, prema mišljenju Agencije, javna objava putem Internet stranice koja je dostupna širokoj javnosti nije primjerena u konkretnom slučaju. Isto je moglo biti objavljeno na Internet stranici u dijelu koji je namijenjen isključivo za registrirane korisnike, kažu u Agenciji.

Nepotrebno je i suvišno cjelokupnu javnost informirati o činjenici kršenja odredbi Statuta i Pravilnika  o sveučilišnom dodiplomskom studiju na FER-u, stoji u zaključku odgovora Agencija za zaštitu osobnih podataka na Indexov upit.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara