Agencije objavile Kostelićevo reagiranje na pisanje Nacionala

NAJVEĆA svjetska novinska agencija Reuters, francuska AFP i njemačka DPA večeras su prenijele dijelove priopćenja Ivice Kostelića u kojem je odbacio zlonamjerne konstrukcije tjednika ´Nacional´ koji ga je optužio da je simpatizer nacističke ideologije.

DPA navodi da je ´hrvatska skijaška zvijezda Ivica Kostelić u četvrtak ponovno istaknuo da nije nacist, te da je Nacional njegove riječi izvukao iz konteksta´.

´Ja nisam nacist, niti sam to ikad bio. Moje riječi, koje sam kazao u neformalnom razgovoru nakon intervjua, Nacional je izvukao iz konteksta´, citira se dio priopćenja.

DPA u tekstu zatim podsjeća na ono što je objavljeno u ´Nacionalu´ kao i na Ivičinu izjavu nakon slalomske pobjede u Kranjskoj Gori da je ´bio spreman kao njemački vojnici 22. lipnja 1941´ kada su napali SSSR.

´Ispričavam se ako sam nekoga povrijedio ovom izjavom. Vjerojatno sam bio pod dojmom ratnog filma kojeg sam gledao prije nekoliko dana´, citira DPA Kostelićevo priopćenje.

I najveća svjetska novinska agencija Reuters citira dijelove današnjeg priopćenja Ivice Kostelića.

´Jedna moja izjava istrgnuta je iz konteksta i potpuno pogrešno interpretirana. Vjerojatno sam bio pod dojmom ratnog filma kojeg sam gledao prije nekoliko dana i upotrijebio jednu nesretnu metaforu... Niti ja, niti itko iz moje obitelji nikada nije imao nikakve veze s nacizmom. Mi nacizam preziremo i doživljavamo ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti. Odgojen sam tako da osuđujem svaki ekstremizam, nasilje i netoleranciju´, prenosi Reuters Kostelićevo priopćenje.

´Moje riječi iz neformalnog razgovora nakon intervjua, Nacional je grubo izvukao iz konteksta, a zatim ih ubacio u intervju kako bi se dobio dramatičan efekt. Motiv za to, iako meni potpuno nerazumljiv, bila je želja da me se diskreditira moralno i ljudski, te da se u trenutku kad postižem vrhunske rezultate ocrni moje ime´, prenosi Reuters Kostelićevu izjavu Hrvatskom radiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencija France presse prenijela je da je hrvatski sportski idol Ivica Kostelić u četvrtak ´oštro osudio nacističku ideologiju´, nakon ´neoprezne´ izjave date hrvatskom tjedniku ´Nacional´.

´Ja i moja obitelj preziremo nacizam i za nas je to jedno od najvećih zala u svjetskoj povijesti´, prenosi France presse u podužem, detaljnom izvješću.

´Obitelj me naučila da poštujem svakoga bez obzira na pripadnost naciji, vjeri ili rasi. Odgojen sam da osudim svaki oblik ektremizma, nasilja i netolerancije´, rekao je Ivica.

Agencija citira Ivičinu tvrdnju da su njegove riječi grubo istrgnute iz konteksta šireg, neformalnog dijela razgovora nakon intervjua te da su dramatično montirane.

France presse podsjeća da je Ivica na Kranjskoj Gori 5. siječnja kazao da je bio spreman kao njemački vojnik 22. lipnja 1941., datuma početka nacističke ofenzive na Rusiju.

France presse je telefonski kontaktirao i Ivičina oca Antu u švicarskom Wengenu.

´To je napad na mene, moga sina, moju suprugu i moju kćer Janicu´, rekao je Ante Kostelić za France presse. ´Tomu ne vidim razloga´, rekao je.

Podsjećajući na sportske uspjehe obitelji Kostelić, agencija navodi i da je ona nedavno na sebe navukla kritike jer je otac Ante kazao da u Hrvatskoj ne želi plaćati porez, a navodi i da je Ante poznat i po kritikama bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, osobito zbog tadašnje sportske politike.

Slovenska novinska agencija STA, također, pod naslovom ´Kostelić: Nisam nikakav nacist´ objavljuje reakciju najboljeg svjetskog slalomaša na pisanje ´Nacionala´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara