Agrokoru 70 milijuna eura vrijedan posao u Srbiji

Agrokoru 70 milijuna eura vrijedan posao u Srbiji

TRGOVAČKI lanac Idea iz Srbije koji je u vlasništvu koncerna Agrokor kreditirat će Europska banka za obnovu i razvoj sa 70 milijuna eura.

Ovo je prvo takvo ulaganje EBRD-a u srpski maloprodajni sektor kako bi se potaknuo razvoj Ideinih modernih trgovačkih centara u manjim sredinama Srbije. Sredstva od 70 milijuna eura namijenjena su i jačanju kapitalne baze tvrtke s ciljem financiranja budućeg širenja, stoji u priopćenju. 35 milijuna eura bit će osigurano s računa EBRD-a dok će ostalih 35 milijuna osigurati uz sindicirani kredit s grčkom bankom Alpha Bank.

Prosjek EU je 270 četvornih metara trgovačkog prostora na jednog stanovnika dok je ta površina po stanovniku u Srbiji tek 25 četvornih metara stoga je EBRD odlučio financirati upravo taj srpski maloprodajni sektor. Ovo je još jedna u nizu suradnja EBRD-a i Agrokora nakon 2000. godine kada je EBRD osigurao Agrokoru sindicirani kredit u iznosu od 170 milijuna eura za restrukturiranje i regionalnu ekspanziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, 2004. godine EBRD je financirao tvrtku Frikom, Agrokorovog proizvođača sladoleda u Srbiji, s 13 milijuna eura. Konačno, 2006. godine ,EBRD je ušao sa 110 milijuna eura i u vlasničku strukturu Agrokora. Europska banka za obnovu i razvoj tako sudjeluje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru širom središnje i istočne Europe te Zajednice neovisnih država s ukupno 4,7 milijardi eura što je raspoređeno u više od 320 projekata.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara