AHDOWN: SDA POTKOPAVA NEOVISNOST SUDSTVA U BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown optužio je u srijedu Stranku demokratske akcije (SDA) i njezina predsjednika Sulejmana Tihića za vođenje "opasne kampanje" čiji je cilj potkopati neovisnost pravosudnog sustava u BiH. L

Komentirajući zahtjeve Tihića i drugih visokih dužnosnika SDA za poništavanjem svih dosadašnjih imenovanja sudaca i tužitelja u BiH koje provodi Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (HJPC) na čijem je čelu Norvežanin Jan Eric Oja, Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao kako je rječ o "kontraproduktivnoj i veoma štetnoj kampanji".

Britanski je diplomat istaknuo kako su potpuno neutemeljene tvrdnje iz SDA da se Bošnjake zapostavlja pri imenovanjima u sudstvu i pravosuđu. Podsjetio je kako je 49 posto svih do sada imenovanih sudaca i tužitelja iz reda bošnjačkog naroda dok je istodobno više od polovice svih policajaca u cijeloj zemlji bošnjačke nacionalnosti.

Proces provjere i imenovanja sudaca i tužitelja pri tom je tek na pola puta pa se pretpostavlja kako će udio Bošnjaka biti i veći no Ashdown drži kako kampanja SDA može samo obeshrabriti one Bošnjake koji bi se, primjerice, prijavili na natječaj za suce i tužitelje u Republici Srpskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki predstavnik je istakno kako će osobno učiniti sve ne bi li spriječio političke pritiske na pravosuđe.

"Ja neću odstupiti ni za milimetar", kazao je Ashdown ali je upozorio kako postupci dužnosnika SDA samo štete BiH jer se na taj način šalje signal da ta zemlja još uvijek nije sprema za Europu.

Uspostava neovisnog pravosuđa samo je jedan od preduvjeta koje je postavila Europska komisija kako bi na jesen razmatrala moguće otvaranje pregovora s BiH o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, podsjetio je Ashdown, prije no što se stigne do te točke, u sljedećih pola godine valja poduzeti reforme u šesnaest različitih područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara