AI: Iračanke još uvijek suočene s represijom

Žene i djevojke u Iraku još uvijek su izložene fizičkom i psihičkom nasilju, čak i dvije godine nakon svrgavanja diktature Sadama Huseina, objavio je u utorak Amnesty International.

Prema izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, naslovljenom "Irak: Desetljeća patnje - Žene zaslužuju bolje", nezakonje koje je uslijedilo nakon pada starog poretka učinilo je položaj žena još gorim.

Ubojstva, otmice i silovanja porasla su u razdoblju nakon rata, no stanje je danas bolje u odnosu na kraj 2003. godine, navodi Amnesty International.

Žene su također izložene seksualnom zlostavljanju američkih vojnika, a neke od njih su u američkim zatvorima bile silovane, stoji u izvješću.

Žene su "nerazmjerno" patile pod Sadamovom vlašću, a zbog političkog angažmana ili pripadnosti određenim etničkim i vjerskim zajednicama bile su silovane ili seksualno zlostavljanje, ocjenjuje Amnesty.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri rata i ekonomske sankcije ostavile su za sobom velik broj udovica i vrlo siromašnih žena, dodaje organizacija.

U izvješću na 38 stranica navodi se i diskriminacija žena u pravosuđu, poglavito u tzv. zločinima protiv časti kada sudovi počiniteljima krivičnih djela nad ženama dosuđuju blaže kazne.(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara