Ako Austrija i Njemačka ograniče primanje migranata, isto će napraviti i Slovenija

Ako Austrija i Njemačka ograniče primanje migranata, isto će napraviti i Slovenija

Foto: FAH

AKO Austrija i Njemačka ograniče primanje migranata, iste će korake odmah poduzeti i Slovenija, poruka je slovenske vlade na najavu austrijskog kancelara Wernera Feymanna o privremenoj suspenziji schengenskog režima prolaska bez kontrole dokumenata na granici sa susjednim državama.

"Austrija u skladu sa schengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama uz ocjenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog sigurnosnog stanja u zemlji, ali je takvu mjeru potrebno najaviti svim državama članicama i Europskoj komisiji", navedeno je u izjavi slovenske vlade koju je u nedjelju objavio njezin ured za informiranje.

Slovenska vlada navela je u vezi s izjavom njemačkog kancelara za list "Oestereich" da je potez Austrije ne iznenađuje, ali da bi Austrija trebala Europskoj komisiji objasniti zašto uvodi mjere privremene suspenzije Schengenskog ugovora i do kada će trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukoliko se Austrija odluči za ponovno uvođenje kontrole prelaska granice za članice EU-a i schengena, onda će iste mjere za kontrolu granice i regulaciju izbjegličkog priljeva odmah primijeniti i Slovenija, upozoravaju u slovenskoj vladi.

U priopćenju se navodi da Slovenija aktivno surađuje u traženju rješenja za europsku migrantsku krizu i želi zajednički dogovor na europskoj razini, ali će poduzeti "odlučne i dosljedne mjere" ako dođe do ugroze njezinih nacionalnih interesa i ako druge zemlje budu jednostrano djelovale.

Austrijski kancelar Werner Faymann je za elektronsko izdanje liista "Oesterreich" od nedjelje upozorio da će Austrija ubuduće u zemlju puštati samo migrante za koje ocijeni da mogu dobiti azil u Austriji te one koji namjeravaju zatražiti azil u Njemačkoj, ali ne i one kojima je krajnja željena destinacija neka druga europska država.

Faymann je dodao kako je zbog dosadašnjeg neuspjeha u obrani vanjskih granica EU cijeli schengenski režim došao u pitanje jer su članice schengena morale same početi štititi svoje nacionalne granice.

Prema izvorima iz austrijskog ministarstva unutarnjiih poslova koje je u petak prenijela Slovenska tiskovna agencija STA novi stroži režim i kontrolu svih putnika na graničnim prijelazima sa susjednim državama Austrija bi počela od kraja idućeg tjedna, iako je u tijeku i njezina inicijativa o usklađenoj strožoj kontroli priljeva izbjeglica zajedno sa Slovenijom i Njemačkom u koju bi se uključila i Hrvatska, kako bi se postupno zaustavio priljev migranata tzv. balkanskom rutom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara